Internacional 23/07/2018

Creixen les amenaces entre els Estats Units i l'Iran

Rouhani adverteix que un conflicte entre els dos països seria "la mare de totes les guerres"

Ara
2 min
El president iranià, Hassan Rouhani, durant una visita oficial a Suïssa.

Barcelona"La mare de totes les guerres", així va definir Hassan Rouhani, el president iranià, un possible conflicte entre els Estats Units i el seu país. I Donald Trump, el president dels Estats Units, no ha trigat a respondre. "Al president iranià Rouhani: mai més torni a amenaçar els Estats Units o patirà les conseqüències que només alguns han patit abans en la història", ha escrit dilluns a la matinada el president nord-americà al seu perfil de Twitter. "Ja no som un país que suportarà les seves demencials paraules de violència i mort. Vagi amb compte!", ha afegit.

"Un fanfarró mentider com Trump"

L'encreuament d'amenaces va començar diumenge. Hassan Rouhani va advertir els Estats Units en una cerimònia amb diplomàtics iranians que no juguessin "amb foc". "El poder de l'Iran és dissuasiu i no tenim un conflicte amb ningú, però els enemics han d'entendre bé que la guerra amb l'Iran és la mare de totes les guerres", va dir el líder iranià.

Tot plegat fa referència a la tensió que ha crescut durant els últims mesos entre els dos països: des que al maig Donald Trump anunciés que retirava els Estats Units de l'acord nuclear multilateral amb l'Iran i tornés a imposar sancions a Teheran –que entraran en vigor a l'agost i que amenacen d'esfondrar la ja perjudicada economia iraniana–. "L'Iran respondrà a les amenaces amb amenaces" i no es deixarà intimidar, segons va assegurar Rouhani.

L'acord nuclear del 2015, signat per l'Iran i el Grup 5 + 1 –els Estats Units, Rússia, la Xina, el Regne Unit, França i Alemanya–, limita el programa atòmic de Teheran a canvi de l'aixecament de les sancions internacionals. Però ara l'acord està en pausa per la renúncia de Washington, i les sancions començarien a aplicar-se a partir de l'agost.

Tal com ja va anunciar Trump al seu moment, la mesura té com a objectiu fer claudicar l'Iran en dos de les seves línies vermelles: els seus programes de míssils balístics i la seva influència regional. En aquest sentit, Rouhani va deixar intuir que no pensa negociar amb Washington. "Negociar avui amb els Estats Units no significa res més que rendició i la fi dels assoliments de la nació de l'Iran. Si ens rendim davant un fanfarró mentider com Trump, saquejaran l'Iran", va dir Rouhani.

stats