Internacional 05/02/2018

Cremen a Croàcia una rèplica d'un llibre infantil sobre famílies homoparentals

Un carnestoltes amb regust homofòbic crema el seu diable

Efe
2 min
Madrid s'ha tenyit dels colors de l'arc de Sant Martí. La ciutat s'ha bolcat en el World Pride i l''Orgullo' s'ha convertit en la seva festa major. EFE

ZagrebUna rèplica d'un llibre il·lustrat infantil sobre famílies homoparentals ha sigut cremat en una festa de carnestoltes per nens a Croàcia com a representant del "diable", denuncien aquest dilluns activistes i mitjans croates.

La rèplica cremada, de gran format i feta amb cartolines, fustes i amb una bandera d'arc de Sant Martí dibuixada, representa el primer llibre a Croàcia sobre les famílies homoparentals, publicat el passat gener i titulat "La meva família arc iris", sobre un nen amb dues mares i una nena amb dos pares.

Després d'una processó de carnestoltes el diumenge en la qual van participar centenars de nens i que va acabar a la platja del mar Adriàtic a la localitat de Kastela, a prop de Split, la rèplica del llibre va ser arrossegada a les flames com a representant del "diable".

Entre els nens que van participar es trobaven els de guarderies i col·legis públics i privats de la localitat, segons el diari "Jutarnji list" de Zagreb.

En finalitzar la festa, la pàgina web oficial de la ciutat va destacar que "ni la pluja ni els núvols foscs van poder aturar els petits disfressats de carnestoltes per tal que condemnessin i cremessin el diable d'aquest any".

L'alcalde de Kastela, Denis Ivanovic, de la conservadora Unió Democràtica Croata (HDZ) del primer ministre Andrej Plenkovic, no considera que hi hagués res problemàtic a l'esdeveniment.

Va assenyalar que es tractava d'una tradició antiga i que no entra dins de les seves competències criticar l'elecció del "diable del carnestoltes", una figura que representa tots els mals de l'any.

"Segons la tradició, cada any es crema el diable culpable de tots els mals. Les autoritats mai s'han ficat en les decisions de les confraries del carnestoltes", va afirmar.

L'associació que va editar el llibre va criticar el que havia succeït i va demanar als qui van participar en la festa que llegissin el llibre abans de condemnar el seu contingut.

"Seguirem ensenyant als nens l'amor i la tolerància i no l'odi ni la violència, i en aquell esperit cridem a totes les persones que van participar en la cremada que llegeixin el llibre", va dir a Efe el coordinador de l'associació, Daniel Martinovic.

A Croàcia, on l'església Catòlica té una gran influència, els prejudicis contra la comunitat LGTB segueixen sent molt estesos.

El desembre de 2013 Croàcia va proscriure el matrimoni homosexual amb un referèndum en què va definir matrimoni com "l'enllaç exclusivament entre homes i dones".

Tot i això, el govern socialdemòcrata va adoptar el 2014 una llei que iguala en drets a les unions homosexuals amb els matrimonis tradicionals, amb l'excepció de la paraula per denominar l'enllaç i el dret a l'adopció de nens.

stats