Internacional 26/09/2014

Fas olor de Che i Chávez

Cuba posa aroma a la mitologia dels seus mites

Ara
2 min
Una treballadora de Labiofam mostra les ampolles amb les fragàncies dels herois llatinoamericans. ERNESTO MASTRASCUSA / EFE

BarcelonaA la notorietat pública s'arriba molts cops per l'olfacte. Desenes d'actors i cantants han cedit el seu nom perquè els alquimistes trobin l'aroma que més s'avé al seu caràcter, a la seva imatge o simplement, per fer calaix. A Cuba, no volen ser menys i acaben de crear dos perfums per als homes amb el ganxo comercial de dos mites. "Hugo" i "Ernesto". L'expresident de Veneçuela, Hugo Chávez, i el guerriller Ernesto Che Guevara compten ja amb una fragància pròpia creada pel Labiofam, un laboratori estatal de la illa, que s'ha fet portar les essències per una companyia francesa. La tecnologia i la fórmula de la composició és però, 100% cubana.

La tria dels noms s'ha fet per aclamació popular entre els assistents a la fira sectorial que aquests dies es fa a l'Havana.

Tots dos perfums s'han elaborat amb essències que, segons els creadors, aporten una olor seca de les fragàncies típiques de les colònies per als homes. A què fa olor el Che? Per a "Ernesto", s'ha triat un aroma amb un deix dolç que recorda la fusta. Per a la fragància del president bolivarià, en canvi, s'ha optat per olor de fruits tropicals.

Les dues fragàncies encara no han arribat al mercat i no s'espera que es puguin comprar fins l'any vinent. De moment, els aromes s'han pogut provar amb envasos provisionals.

Aquesta és la primera incursió del laboratori cubà en el món de les fragàncies masculines. Fa uns anys van batejar una colònia amb el nom de Lina Ruz, la mare dels germans Castro, que es va començar a comercialitzar aquest any.

El mercat compta amb altres noms amb reminiscència guerrillera: "Celia", en memòria d'una de les milicianes que van acompanyar Fidel Castro a la Sierra Maestra, en vigílies de la Revolució cubana.

stats