Internacional 21/08/2013

L'oposició siriana denuncia més d'un miler de morts en un atac amb armes químiques

El govern de Baixar al-Assad nega l'atac, que, segons els activistes, hauria fet almenys 1.300 morts al suburbi de Damasc

Agències
2 min
Un home sosté el cos d'un nadó mort en l'atac amb armes químiques de l'exèrcit sirià en un suburbi de Damasc / REUTERS

BeirutL'oposició siriana ha denunciat aquest dimecres la matí centenars de morts en un atac amb armes químiques a Ghoutha, un suburbi de Damasc. Activistes antigovernamentals han penjat uns vídeos a YouTube, reproduïts per la cadena qatariana Al-Jazira, en què es veuen una gran quantitat de cossos al terra, entre els quals hi ha moltes criatures. També es mostren imatges d'alguns supervivents amb símptomes d'intoxicació per un gas nerviós.

Els cossos gairebé no presenten ferides provocades per armes ni forts traumatismes.

El nombre de víctimes creix de manera alarmant. Segons l'oposició a l'exili a Istanbul, ja hi ha almenys 1.300 morts, mentre que l'oposició sobre el terreny en denuncia més de 600. Ni les imatges ni les xifres es poden verificar de manera independent per les restriccions que imposa el règim sirià als moviments de la premsa internacional.

El suposat atac coincideix amb la presència a Síria de la missió de l'ONU encarregada de buscar indicis de l'ús d'armes químiques, que va arribar a Damasc diumenge. El govern francès ha demanat als inspectors que es desplacin al lloc dels fets.

Poc després, el règim de Baixar al-Assad ha negat a través de la televisió estatal que hi hagi "cap veritat" en les informacions difoses pels activistes opositors. L'agència de notícies oficial siriana, SANA, que cita una "font d'informació", ha qualificat de "falses" les notícies difoses pels mitjans de comunicació sobre la utilització d'armes químiques. La font ha afirmat que les informacions de canals de televisió com Al-Jazira, Al-Arabiya i Sky News són absolutament falses, i ha denunciat que l'objectiu de la difusió d'aquest tipus de notícies és distreure la missió de l'ONU, que actualment és al país per investigar el suposat ús d'armes químiques.

stats