Internacional 05/10/2016

Els candidats a vicepresident dels EUA xoquen en immigració i seguretat

El demòcrata Tim Kaine i el republicà Mike Pence han atacat els seus respectius rivals presidenciables, Donald Trump i Hillary Clinton, en el seu únic debat electoral

Núria Ferragutcasas
3 min
Els candidats a vicepresident dels Estats Units xoquen en immigració i seguretat

WashingtonEl debat de vicepresidents dels Estats Units, celebrat aquesta matinada, no afectarà el resultat de les presidencials de novembre, però ha mostrat el contrast dels programes de les campanyes de Donald Trump i Hillary Clinton. Els candidats a vicepresidents, el demòcrata Tim Kaine i el republicà Mike Pence, han xocat especialment en temes d'immigració i seguretat en el seu únic debat electoral, disputat a Farmville, Virgínia.

L'expectació per seguir el cara a cara entre Kaine i Pence era gairebé nul·la, sobretot si es compara amb la que va tenir el primer debat entre Trump i Clinton del 26 de setembre. Els dos candidats a vicepresident -homes, blancs i amb una llarga trajectòria política- segueixen sent uns desconeguts per a la majoria dels nord-americans.

El seu gran objectiu de la nit era ajudar els seus companys de 'ticket' electoral a guanyar la Casa Blanca. Per això, tots dos han dedicat gran part dels seus parlaments a atacar els seus respectius rivals presidenciables. Kaine, però, ha sigut molt més agressiu que Pence. L'exgovernador i senador de Virgínia ha preguntat una vegada i una altra al seu rival si podia defensar la "campanya d'insults" de Trump.

Judici a Trump

Kaine ha denunciat la retòrica incendiària del magnat de la immobiliària novaiorquès contra immigrants mexicans, musulmans i dones, i ha assegurat que Trump no està preparat per ocupar el Despatx Oval. "A la meva dona i a mi ens ens espanta la idea de Trump com a cap de l'exèrcit" dels EUA, ha dit a l'inici del debat.

El demòcrata ha aprofitat cada oportunitat que tenia per criticar el candidat presidencial republicà. I ha criticat diversos cops, durant els 90 minuts del cara a cara, que Trump es negui a publicar la seva declaració de la renda. O, que segons va revelar aquesta setmana el diari 'The New York Times', el magnat hagi pogut evitat pagar impostos federals durant més de 20 anys.

Per la seva part, Pence, governador d'Indiana, amb un to més calmat ha tret ferro als atacs de Kaine i s'ha concentrat a criticar l'experiència política de Hillary Clinton i la fundació del seu marit, Bill.

Pence ha sigut molt més efectiu que Trump, que segons les enquestes i analistes va perdre el primer debat presidencial contra Clinton. Kaine, en canvi, s'ha mostrat incòmode en el seu rol d'atacant i, en algunes ocasions, ha semblat poc natural.

L'Estat Islàmic, Putin i les fronteres

Pence ha acusat Clinton de ser la responsable del caos al Pròxim Orient i de l'auge de l'Estat Islàmic, mentre Kaine ha criticat les "lloances" que ha fet Trump del president de Rússia, Vladímir Putin.

El número 2 de Trump també ha defensat les propostes migratòries del seu candidat, com la construcció d'un mur a la frontera dels EUA amb Mèxic o la voluntat d'evitar l'entrada de refugiats sirians.

A un batec de la presidència

Nou dels 44 vicepresidents nord-americans han arribat a ser presidents per mort, assassinat o dimissió dels seus antecessors. És per això que en l'argot polític s'acostuma a dir que el vicepresident es troba "a un batec de la presidència".

Clinton, amb gairebé 69 anys, i Trump amb 70, són els candidats de més edat a la presidència de la història dels Estats Units, i la seva salut ha sigut un tema important de la campanya.

Kaine i Pence han tingut l'oportunitat de demostrar que estan preparats per liderar el país si és necessari. I ho han fet mostrant un domini tant de la política domèstica com de l'exterior.

stats