Internacional 16/10/2020

Decapiten als afores de París un professor que havia mostrat caricatures de Mahoma a classe

L'atacant ha sigut abatut per la policia i la Fiscalia Antiterrorista investiga el cas

Ara
3 min
Agents de la policia, en el lloc on el professor ha patit l'atac

BarcelonaUn home ha sigut decapitat aquest divendres al voltant de les cinc de la tarda a la localitat francesa de Conflans-Sainte-Honorine, a la perifèria nord-oest de París. Enmig del carrer. El presumpte atacant, que segons la premsa francesa tenia 18 anys i era de nacionalitat russa, ha irromput la víctima amb un ganivet de cuina i ha sigut abatut a trets per la policia. La Fiscalia Antiterrorista s'ha fet càrrec de la investigació del cas.

La víctima, de 47 anys, era un professor de geografia i història de l'escola Bois d'Aulne de Conflans-Sainte-Honorine i el seu cos ha sigut localitzat en un carrer pròxim al centre. De fet, a les 17.30 h la policia del departament d'Yvelines, on és la ciutat, ha avisat a través de Twitter que hi havia una actuació policial en marxa a la plaça René-Picard d'aquesta localitat, on hi ha l'escola. Els agents haurien sigut advertits de la presència d'un individu sospitós que voltava per la zona i, a l'arribar-hi, han descobert la víctima.

Fonts policials citades per diversos mitjans indiquen que fa poc el professor havia impartit una classe sobre llibertat d'expressió en la qual havia mostrat caricatures de Mahoma, unes caricatures que el gener del 2015 ja van desencadenar l'atac contra el setmanari satíric Charlie Hebdo. En declaracions a France Info, el pare d'un alumne de l'escola ha explicat que el mestre "havia fet sortir de classe" els alumnes musulmans abans d'ensenyar les caricatures. "No ho va fer amb mala fe. El meu fill m'ha dit que ho havia fet per preservar els nens, per no vexar-los", ha afegit l'home.

Segons Reuters, alguns testimonis han assegurat a la policia que l'atacant havia cridat "Al·lahu-àkbar" [Al·là és el més gran], però els investigadors encara no ho han pogut confirmar.

Un home és decapitat als afores de París

La policia ha localitzat el presumpte agressor a uns 200 metres del lloc dels fets, a la localitat veïna d'Éragny. L'home portava el ganivet i quan els agents l'han interpel·lat els ha amenaçat, motiu pel qual la policia li ha disparat mortalment. En un principi, s'havia indicat que es podria tractar del pare d'un alumne, però més tard aquesta informació ha sigut desmentida.

La policia ha instal·lat un perímetre de seguretat a l'entorn de l'assaltant abatut i ha demanat l'assistència dels equips de desactivació d'explosius, davant la sospita que l'home pogués portar una armilla d'explosius.

La Fiscalia Antiterrorista investiga el cas com un "assassinat en relació amb una organització terrorista" i com una "associació de malfactors terrorista criminal". El ministre de l'Interior de França, Gérald Darmanin, que era de viatge al Marroc, ha decidit tornar immediatament a París. A través de Twitter, Darmanin ha anunciat que la creació d'una cèl·lula de crisi i ha assegurat que es manté en contacte amb el president del país, Emmanuel Macron, i el primer ministre, Jean Castex.

A la nit, durant una visita al lloc dels fets, Macron ha dit: "Un dels nostres conciutadans ha sigut assassinat avui perquè ensenyava als alumnes la llibertat d'expressió, la llibertat de creure i de no creure. El nostre compatriota ha sigut covardament atacat, ha sigut víctima d'un atemptat terrorista islamista". "Vull dir a tots els educadors de França que som al seu costat", ha afegit el president, i ha subratllat que l'atacant ha volgut "abatre la república i els seus valors", "la possibilitat de fer dels nostres fills ciutadans lliures". "No passaran", ha sentenciat, en un tuit.

A l'Assemblea Nacional, el vicepresident de la cambra, Hugues Renson, que presidia la sessió d'aquest divendres, ha pres la paraula per referir-se als fets: "Ens hem assabentat amb horror de l'abominable atemptat que s'ha produït. En nom de la representació nacional, en el nom de tots nosaltres, vull honorar la memòria de la víctima". Així mateix, Renson ha mostrat la "solidaritat" de a cambra amb la família i els amics de la víctima, i també "al conjunt dels docents".

Dos ferits fa tres setmanes

L'episodi de Conflans-Sainte-Honorine arriba exactament tres setmanes després que dues persones resultessin ferides en un atac amb arma blanca just al davant de l'antiga seu de la revista Charlie Hebdo, a París. L'autor dels apunyalaments va explicar a la policia que l'atac era una resposta a la republicació unes setmanes abans, per part de la revista de les caricatures de Mahoma que ja havia publicat el 2006 i que van originar l'atemptat contra el setmanari del gener del 2015, en què van morir 12 persones. Charlie Hebdo va tornar a publicar aquells dibuixos l'1 de setembre, coincidint amb l'inici del judici contra els suposats còmplices dels autors de l'atemptat.

stats