Internacional 23/11/2016

Condemnen l'assassí de la diputada europeista Jo Cox

La parlamentària va ser assassinada al crit d'"Anglaterra primer" i era partidària de la permanència dins la UE en el referèndum del Brexit

Agències
1 min
Tribut realitzat a les portes del parlament anglès per a la diputada Jo Cox.

LondresUn jutge britànic ha declarat culpable Thomas Mair, vinculat als cercles de l'extrema dreta, per l'assassinat, al juny, de la diputada laborista Jo Cox, a qui va disparar i apunyalar mortalment una setmana abans del triomf del Brexit en el referèndum. Mair, de 53 anys, va assassinar la diputada a la recta final de la campanya del plebiscit, en què va guanyar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Durant els nou dies de judici, Mair ha negat repetidament el crim però no ha aportat cap prova per defensar-se. El fiscal del cas, Richard Whittam, ha sostingut des de l'inici que el crim tenia una clara motivació "ideològica" i "premeditada".

Whittam ha destacat "la brutalitat" de l'assassinat de Cox i "la covardia" del seu assassí, que també ha estat acusat de tinença d'armes i d'assassinat en grau de temptativa quan va intentar atacar Bernard Kenny, un home de 78 anys que va voler socórrer Cox en veure-la ferida.

El fiscal també ha recordat que, durant la investigació, la policia va trobar material xenòfob, racista i d'extrema dreta al domicili de Mair.

Jo Cox va ser assassinada el 16 de juny de 2016, poc abans del referèndum, al crit d'"Anglaterra primer" al poble de Birstall, al nord d'Anglaterra. Els testimonis de l'assassinat van dir que Mair va atacar ferotgement la diputada quan aquesta anava a la biblioteca del poble per assessorar els residents sobre la consulta. Un tret i diverses ganivetades van acabar amb una de les màximes veus a favor de la Unió Europea.

stats