Internacional 21/04/2014

Un grup de diputats socialistes planten cara a Manuel Valls per les retallades

Diferents parlamentaris proposen un pla d'ajust alternatiu al del nou govern francès

Efe
2 min
El primer ministre, Manuel Valls, amb el ministre de Finances, Michel Sapin / EFE

ParísUn grup de parlamentaris socialistes ha elaborat un pla d'ajust alternatiu al presentat pel govern de Valls amb l'objectiu d'evitar que el poder d'adquisició dels francesos es vegi afectat. El diari 'Le Monde' ha tingut accés al document traçat per membres de la comissió de finances, que han presentat les seves conclusions al cap dels diputats socialistes, Bruno Le Roux, i a l'encarregada de pressupost, Valérie Rabault. El grup serà rebut aquest dimarts pel primer ministre, Manuel Valls.

El programa llançat per Valls dimecres passat preveu una reducció de la despesa pública de 50.000 milions d'euros entre 2015 i 2017, que els sous dels funcionaris no pugin i que fins a l'octubre de 2015 es congelin les pensions i les prestacions socials.

"Hi ha una oposició molt clara. L'objectiu és trobar un punt d'equilibri entre l'executiu i la majoria", ha dit avui a 'Le Monde' Rabault, en referència a les dificultats que podria trobar aquest programa en la seva votació a l'Assemblea Nacional, prevista en principi per al 29 d'abril. Per aquests diputats les llars d'ingressos mitjans i modestos ja s'han vist afectades pels anteriors esforços pressupostaris i no és possible exigir-los més.

Aquest grup es desmarca dels socialistes que dijous passat van sol·licitar a Valls que moderi el programa d'ajust, plantejant que l'estalvi hauria de limitar-se en aquests anys a 35.000 milions d'euros. Els participants en aquest nou document comparteixen la quantitat prevista pel cap del govern, Manuel Valls, però demanen que no vagi en contra de la recuperació econòmica i l'ocupació, que, al seu parer, "s'han vist frenats pels esforços pressupostaris".

La primera alternativa, que accelera el calendari de correcció del dèficit, proposa aplicar l'anomenat pacte de responsabilitat a les petites i mitjanes empreses a partir de 2015, però ajornar al 2016 la seva aplicació en els grans grups, cosa que, segons ells, permetria no congelar les prestacions socials. El segon escenari busca bloquejar l'evolució de certes despeses fiscals, com el crèdit d'impost per a la investigació, i el tercer i últim remarca un pla de lluita contra el frau fiscal.

Amb aquestes noves propostes s'eleven les crítiques internes contra un pla d'ajust que serà presentat en consell de ministres aquest dimecres i que molts consideren un gir a la dreta.

stats