ÀSIA
Internacional 01/11/2020

El tifó 'Goni' es converteix en la borrasca tropical més potent que ha tocat mai terra

El temporal ja ha causat com a mínim vint víctimes mortals a les Filipines

Miquel Bernis
2 min
Un habitatge afectat pel tifó Goni al municipi de Sagnay.

BarcelonaAlmenys vint persones han mort a les Filipines a causa del pas del tifó Goni i tres més continuaven avui desaparegudes. Aquesta potentíssima pertorbació tropical ha començat a afectar les Filipines amb categoria màxima i vents sostinguts de més de 310 km/h, segons dades del Joint Typhoon Warning Center.

Podria ser l'huracà o tifó més potent que mai hagi tocat terra al món des que se'n tenen dades, perquè ha superat fins i tot la violència dels dos últims grans tifons que han afectat les Filipines: el Haiyan el 2013 i el Meranti el 2016, segons ha explicat al seu blog l'expert en huracans Jeff Masters. Set de les deu borrasques tropicals més potents que mai han tocat terra s'han produït des del 2006. Cal recordar que el devastador tifó Haiyan va causar més de 6.300 morts i un miler de desapareguts.

El tifó Goni ha afectat especialment i en primer lloc l'illa de Catanduanes, on segons un teletip de l'agència Reuters hi ha un 90% de les infraestructures destruïdes. Es tracta d'una illa on viuen més de 250.000 persones, moltes de les quals van poder ser evacuades abans del pas del tifó. Les autoritats filipines no han pogut reprendre les connexions amb l'illa fins aquest dilluns.

El Goni també ha afectat amb molta violència el sud de l’illa de Luzon, la més gran de les Filipines i on hi ha la capital, Manila. La majoria dels danys s'han concentrat a la província d’Albay, d’on eren nou dels tretze morts o desapareguts. En aquesta regió, més de 300 cases han quedat sepultades per pedres i rius de fang que baixaven del volcà Mayon, i es creu que hi podria haver persones enterrades.

El tifó també ha desbordat rius i ha generat fortes marees que han afectat algunes localitats costaneres. Segons recull Efe, el departament de Defensa Nacional ha assegurat que més de 390.000 persones havien abandonat la zona i que gairebé totes s’havien pogut refugiar en centres d’evacuació.

La pujada del nivell del mar ha arribat a ser de fins a cinc metres en algunes zones i, juntament amb el vent, ha malmès uns 13.000 habitatges, segons el governador de la província de Catanduanes, Joseph Cua. El cap de setmana passat, de fet, 22 persones ja havien mort a l’arxipèlag a causa del pas del Molave.

stats