Internacional 05/09/2020

Facebook bloqueja el vídeo en directe d’un malalt a França que volia mostrar com moria a poc a poc

Alain Cocq pateix una malaltia incurable i volia reivindicar el seu dret a l'eutanàsia

Ara
3 min
Alain Cocq pateix una malaltia incurable i està postrat en un llit des de fa dos anys

BarcelonaFacebook ha bloquejat aquest dissabte un vídeo en directe en què el francès Alain Cocq, de 57 anys, volia mostrar com moria a poc a poc després d’haver interromput el seu tractament i haver deixat aquest divendres de menjar i de beure. Cocq pateix una malaltia rara incurable des de fa 34 anys i en fa dos que és postrat al llit. D’aquesta manera pretenia denunciar el fet que a França l'eutanàsia no és legal.

El mateix Cocq ha denunciat a la seva pàgina de Facebook que la xarxa social ha bloquejat que pugui retransmetre en directe fins al 8 de setembre. El malalt havia assegurat que el vídeo no inclouria imatges violentes, però sí que havia recomanat que no el veiessin menors de 16 anys sense cap mena de companyia.

Dies enrere Cocq va escriure a Emmanuel Macron demanant-li "el dret a una mort digna", però el president francès li va negar l'autorització perquè un metge li receptés un barbitúric. "El seu desig de sol·licitar ajuda activa per morir no està permès actualment per les lleis del nostre país", li va contestar Macron, basant-se en la llei francesa anomenada Claeys-Leonetti, que autoritza la sedació profunda només per als malalts terminals.

Aquest divendres a mitjanit Cocq va anunciar a través del seu compte de Facebook que tot just havia acabat el seu últim àpat, que a partir d’aleshores ja no s’hidrataria més i que havia interromput el seu tractament. “Comença el camí de l’alliberament i, creieu-me, soc feliç”, va declarar. També va afegir, però: “Sé que els dies que m’esperen seran difícils, però he pres la decisió i estic serè [...]. Serà molt dur, però tampoc res de l’altre món comparat al que ja he viscut”. Cocq va precisar a Facebook que ell és catòlic i que el que estava fent no era un suïcidi. “Soc un cas previst a la llei segons la qual un pacient pot interrompre el seu tractament”, va insistir. Amb tot, Facebook ha bloquejat aquest dissabte la retransmissió del vídeo en directe.

Un portaveu de l’empresa nord-americana ha argumentat, en declaracions a l’emissora France Info, que respecten la decisió de Cocq de voler “cridar l’atenció sobre una qüestió tan complexa” però que, malgrat això, han pres mesures per evitar la retransmissió en directe perquè les regles de Facebook “no permeten representar temptatives de suïcidi”.

Malaltia degenerativa

La malaltia de Cocq ha anat degenerant i actualment l’home està "empresonat al seu llit amb un patiment insuportable", segons ha declarat a l’agència Efe Jean-Luc Romero-Michel, adjunt a l'Ajuntament de París a càrrec dels drets humans i la lluita contra les discriminacions i també president de l'Associació pel Dret a Morir Dignament.

Romero-Michel va visitar Alain Cocq al seu domicili a Dijon (nord-est) dimecres per expressar-li el seu suport. Segons ha detallat, Cocq manté la plenitud de les seves capacitats mentals, però és totalment dependent en l’aspecte físic, i rep ajuda de quatre persones per a totes les seves necessitats, incloent-hi la higiene personal.

"Des de fa 20 anys s'han fet sondejos i el 85% dels francesos estan d'acord amb la legalització de l'eutanàsia i el suïcidi assistit, des de l'esquerra fins a l'extrema dreta, en concret, un 95% de l'electorat de Marine Le Pen", ha recordat el representant de l'Associació pel Dret a Morir Dignament. La majoria de diputats del Parlament francès estan a favor d'aprovar-ne una llei, però no tira endavant perquè, segons Romero-Michel, hi ha polítics sotmesos al grup de pressió de les empreses del sector sanitari.

stats