Internacional 14/04/2015

El 25% dels supervivents de l'Holocaust són pobres, a Israel

L'estat hebreu commemora aquesta setmana el genocidi, enmig de la passivitat de la joventut del país

Efe
2 min
La supervivent Ina Rennert mira les joguines a l'exposició oberta a Jerusalem per commemorar l'Holocaust. ABIR SULTAN / EFE

JerusalemEl 25% dels supervivents de l'Holocaust a Israel viu en la pobresa i no pot accedir a medicaments i serveis mèdics, segons un informe difós en vigílies de la jornada en record de les víctimes del nazisme.

El document, divulgat per la Fundació d'Assistència Social a aquest col·lectiu, revela que en l'actualitat resideixen a Israel 189.000 supervivents de la matança de jueus que va tenir lloc a Europa en règim d'Adolf Hitler, 14.000 menys que l'any passat a causa de l'alt índex de defuncions.

D'aquesta xifra, uns 45.000 viuen en la pobresa, tot i les recents polítiques socials impulsades pel govern per millorar la seva situació. Israel commemora el Dia de l'Holocaust aquest dijous amb un dia de dol nacional en què es tanquen establiments i centres d'esplai i l'activitat oficial es bolca en cerimònies commemoratives en el memorial Yad Vashem de Jerusalem.

La jornada ve precedida per activitats especials d'estudi en centres educatius, on s'ha registrat un sonat descens en l'interès dels adolescents per aquest episodi de la història jueva i europea.

L'informe afegeix que cada dia moren 40 supervivents, fet que suposa més de mil al mes, atès que l'edat mitjana en aquest col·lectiu és de 85 anys.

A Israel viuen uns 100.000 supervivents directes de guetos i camps de concentració nazis, mentre que 90.000 són considerats de segon nivell, és a dir, que van sobreviure escapant del nazisme.

Fa exactament un any es va posar en marxa un pla nacional per assistir als supervivents, una iniciativa sense precedents que l'executiu va anunciar amb bombo i platerets, en destinar mil milions de shekels –uns 250 milions de dòlars– a l'any durant un lustre.

No obstant això, mitjans locals destaquen que la situació de molts supervivents no ha vist cap millora, i en molts casos es torna urgent per la pobresa en què viuen, a la qual se suma la dificultat en rebre les ajudes governamentals per traves burocràtiques.

stats