Internacional 10/10/2020

L'huracà 'Delta' ha perdut força a mesura que s'ha endinsat a Louisiana i ara ja és una tempesta tropical

Amb aquest huracà els Estats Units baten el rècord de borrasques tropicals en un any

Miquel Bernis / Oriol Rodríguez
2 min
Un camió bolcat a causa de les fortes ventades a Lake Charles, Louisiana

BarcelonaL'huracà Delta va tocar terra a Louisiana pels volts de la passada mitjanit amb vents sostinguts de 160 km/h a la ciutat de Creole, segons el Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units, després de fer una breu incursió a la península del Yucatán, a Mèxic, aquest dimecres passat. Tot i això, a mesura que s'ha anat endinsant cap a terra ha anat perdent força ràpidament i ha passat de ser un huracà de categoria 2 segons l'escala Saffir-Simpson a una tempesta tropical. Així, a hores d'ara el vent sostingut volta els 65 km/h. Si bé el vent a minvat, hi està havent pluges molt intenses i abundants al nord-est de Louisiana, a Arkansas i a Mississipí.

Les escoles i els edificis governamentals de la zona que ha acabat sent afectada van tancar les portes abans de l'arribada del Delta, i fins i tot es van fer evacuacions en una dotzena de municipis, segons l'agència Reuters. A banda, la majoria d'habitants de la zona van protegir les finestres amb taulons de fusta i van col·locar sacs de sorra a la porta de les seves llars per minimitzar els danys, una imatge que és ben típica d'aquest tipus de situacions.

A banda de causar danys en diverses poblacions i de deixar sense llum a 575.000 clients a Louisiana, el pas de l'huracà també ha tingut conseqüències en la producció energètica. Les empreses d'extracció de petroli del Golf de Mèxic van haver d'aturar la producció al llarg de divendres, fins a disminuir-la fins al 92%. Es tracta de l'aturada més important des de l'any 2005. En aquella ocasió, l'huracà Katrina va destruir més de 100 plataformes marines i les seves conseqüències es van allargar durant uns mesos.

Amb aquesta ja són deu les borrasques tropicals amb prou entitat per tenir nom que han fet impacte a la zona continental dels Estats Units durant aquesta temporada d'huracans. Es tracta d'un fet insòlit des que es recullen dades, mai abans havien arribat tants huracans o tempestes tropicals als Estats Units, l'anterior rècord datava del 1916, llavors n'hi va haver nou.

Fa només sis setmanes un altre potent huracà, el Laura, va afectar pràcticament la mateixa zona de Louisiana, tampoc hi ha precedents d'un doble impacte d'un gran huracà (de categoria 3 com a mínim) a la mateixa àrea en una mateixa temporada. De fet encara hi ha més de 6.000 persones vivint en hotels a causa de l'impacte de l'huracà Laura a finals d'agost, segons va explicar ahir el governador de Louisiana, John Bel Edwards, en roda de premsa.

L'huracà Delta va fer un primer impacte a Cancún dimecres, on va arribar amb categoria 2. La borrasca va fer caure una gran quantitat d'arbres, va provocar problemes de subministrament de llum i inundacions a Cancún i en àrees pròximes, però per ara no hi ha constància de cap víctima mortal.

La Delta és la borrasca tropical número 26 que s'hagi format a l'atlàntic aquesta temporada. La llista de noms previstos es va acabar ja fa algunes setmanes, motiu pel qual a totes les tempestes tropicals que es formin a partir d'ara se les anomenarà segons l'ordre de l'alfabet grec.

stats