PRÒXIM ORIENT
Internacional 31/07/2019

Denuncien abusos de poder a l’Agència de l'ONU per als Refugiats de Palestina

Nepotisme, venjances i discriminació enterboleixen la feina de la UNRWA

Eugeni García Gascón
3 min

JerusalemUn informe confidencial elaborat per l’oficina ètica de l’Agència de l’ONU per als Refugiats de Palestina (UNRWA) revela que la seva direcció, incloent-hi el comissari general Pierre Krähenbühl, ha practicat “relacions sexuals inapropiades, nepotisme, actes de venjança i discriminació, entre més abusos d’autoritat”.

L’informe obtingut inicialment per l’agència nord-americana Associated Press, i al qual també va tenir accés Al-Jazeera, indica que aquesta mena de comportaments es van dur a terme “per obtenir guanys personals, suprimir discrepàncies legítimes i aconseguir objectius personals, posant en qüestió la credibilitat i els interessos de l’agència”.

L’oficina ètica diu que la investigació ha posat al descobert “un risc extremadament greu i significatiu de la reputació, l’operativitat i la seguretat” de la UNRWA. La publicació de l’informe arriba en un moment delicat per a l’agència a causa de la pèrdua recent del finançament dels Estats Units ordenada pel president Donald Trump. Fins fa poc era el país que més hi contribuïa.

El portaveu de l’ONU, Farhan Haq, va explicar que la investigació encara no s’havia acabat i que el secretari general, António Guterres, no faria cap comentari fins que no es tanqués. Però tant els Països Baixos com Suïssa han dit que aturaven momentàniament les seves pròximes aportacions a l’agència, almenys fins a saber les conclusions de la investigació oberta per l’ONU.

El “cercle” de presa de decisions

Esmentant la informació recollida després d’interrogar 25 directors actuals i passats de la UNRWA, així com personal de la plantilla, l’informe revela l’existència d’un “cercle intern” del qual formaven part Krähenbühl, la seva número dos Sandra Mitchell, el cap de personal Hakam Shabwan i la consellera Maria Mohammedi. Aquest cercle intern no respectava els processos habituals de presa de decisions i no consultava res amb els directors de programes ni amb altres càrrecs de l’agència.

Krähenbühl, que dirigeix la UNRWA des del 30 de març del 2014, va començar poc després una relació personal amb Mohammedi “que anava més enllà de la professionalitat”, va crear un “ambient tòxic” i “va causar una freqüent vergonya”. Quan es va plantejar aquest tema a Krähenbühl, els directors es van sentir “cada vegada més aïllats i marginalitzats”, i algun d’ells creu que arran d’això no se’ls va renovar el contracte.

Krähenbühl va crear un càrrec de consellera de rang superior, per al qual va triar Mohammedi. La consellera Mohammedi viatjava amb ell en gairebé tots els viatges de treball que Krähenbühl feia, i per a ella també es compraven bitllets de classe business, malgrat que en principi no hi havia cap motiu.

En declaracions a uns quants mitjans de comunicació, Krähenbühl i Mohammedi han negat les acusacions sobre la seva conducta dient que eren “falses” i “malintencionades”. Tots dos estarien cooperant amb la investigació i disposats a aplicar qualsevol mesura que recomanin les persones que la duen a terme.

L’informe diu que la concentració de poder va començar el 2015 i va augmentar significativament a partir del 2018, quan els EUA van rebaixar el finançament a l’agència. El 2019 Washington no hi ha aportat absolutament res. En resposta a l’informe, l’ambaixador d’Israel a l’ONU, Danny Danon, ha demanat a tots els països del món que suspenguin les contribucions a la UNRWA.

Netanyahu no aturarà cap colònia jueva

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va dir ahir a la colònia jueva d’Efrat: “Cap assentament o colon serà arrencat d’aquí”, en referència als territoris ocupats. Les seves paraules arribaven poques hores després que Israel aprovés la construcció de 715 habitatges per als palestins a l’àrea C, sota control de l’exèrcit israelià, així com la construcció de 6.000 habitatges per als colons jueus en diversos assentaments. Els palestins van respondre que ells no haurien de demanar permís a Israel per construir al seu territori, i van demanar una intervenció enèrgica de la comunitat internacional per forçar Israel a complir els acords signats fins ara i les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Aquestes declaracions i rèpliques es produeixen quan només falta un mes i mig per a les eleccions generals a Israel, convocades per al 17 de setembre, en què Netanyahu es juga el futur polític.

stats