ESTATS UNITS
Internacional 11/07/2019

Denuncien abusos sexuals en un centre de menors d’Arizona

Un agent va grapejar una nena hondurenya de 15 anys, diu un nou informe

Carlos Pérez Cruz
3 min
Denuncien abusos sexuals en un centre de menors d’Arizona

WashingtonDonald Trump ja va advertir fa uns dies que els agents de la patrulla fronterera “no són treballadors d’hospital, ni metges ni infermers”, però cada nou detall sobre la situació dels immigrants en els centres de detenció gestionats per l’oficina de Duanes i Protecció Fronterera (CBP, en les sigles en anglès) resulta més dolorós. L’últim procedeix del centre que l’agència gestiona a Yuma, Arizona, on almenys una hondurenya de 15 anys ha denunciat que va ser agredida sexualment de manera reiterada per part d’un dels agents i altres menors afirmen que van patir represàlies quan es van queixar del menjar.

El cas de la menor d’Hondures, de la qual es desconeix la identitat, apareix recollit en informes de treballadors socials del govern filtrats a la cadena NBC. Els fets es van produir a l’abril i la nena els va denunciar al juny, ja fora de Yuma i sota custòdia del departament de Salut i Serveis Socials (HHS). L’adolescent va relatar que un agent li va posar la mà sota el sostenidor, li va abaixar la roba interior i la va grapejar en el que aparentment havia de ser un escorcoll rutinari davant d’altres migrants i funcionaris. Segons es llegeix a l’informe, l’agent reia i parlava en anglès amb els seus companys mentre abusava d’ella, que no entenia l’idioma.

A més, un noi de 16 anys de Guatemala va explicar que, com a càstig per queixar-se als agents del gust de l’aigua i del menjar que els proporcionaven, els van retirar els matalassos i els van obligar a dormir sobre el terra de formigó. Un altre va descriure el menjar com a “fastigós i fred la major part del temps”. A un guatemalenc de 17 anys el van obligar a dormir al ras malgrat que la seva roba estava mullada. I un hondureny de la mateixa edat va detallar com els agents els cridaven si s’acostaven a una finestra i els insultaven dient-los “puto”. A tot això se suma la falta d’accés a dutxes o el lliurament de mantes tèrmiques com a única roba per dormir sobre el terra, fins i tot a l’aire lliure.

Els testimonis als quals ha tingut accés la NBC van ser recollits en informes redactats entre el 10 d’abril i el 12 de juny i detallen uns 30 “incidents significatius” d’aquest tipus. La informació s’afegeix a les denúncies i informes publicats en les últimes setmanes sobre la situació d’insalubritat i amuntegament en diverses instal·lacions que la CBP gestiona prop de la frontera amb Mèxic. A principis de mes, un informe sol·licitat pel departament de Seguretat Nacional descrivia i documentava cel·les saturades amb el doble o més de persones de les permeses, falta d’accés a dutxes, roba neta i aliments, detectats durant les visites a diversos centres a la vall de Río Grande, a Texas. Situacions que es repeteixen a Yuma, on tots els nens entrevistats havien sobrepassat les 72 hores de detenció que permet la llei.

Menys detencions

Durant el mes de juny, les autoritats duaneres americanes van detenir 104.344 persones a la frontera amb Mèxic, un descens del 28% respecte al maig, quan es van superar les 140.000, la xifra més elevada en el que portem de 2019. Són, però, més del doble de les que van ser capturades al juny del 2018. En un comunicat, el departament de Seguretat Nacional (DHS) es felicita per la davallada perquè, expliquen, els proporcionarà “més oportunitats perquè el DHS abordi els problemes de capacitat” dels centres, i augmentarà la rapidesa amb què es processen els menors no acompanyats. El descens coincideix amb l’enduriment de les polítiques migratòries del govern de Mèxic i amb l’arribada de l’estiu, època que sol afavorir una caiguda del nombre de migrants.

stats