Internacional 20/12/2017

Denuncien l'ús abusiu de pistoles elèctriques per part de policies als Estats Units

Els Mossos d'Esquadra reclamen utilitzar aquest tipus d'armes en detencions complexes

Reuters
2 min
Un funcionari de presons aplica una descàrrega a un reclús emmanillat.

ColumbusDiversos polítics de l'estat nord-americà d'Ohio, al nord-est del país, han sol·licitat que s'obri una investigació per l'ús abusiu de pistoles elèctriques –les conegudes Taser– per part de funcionaris de presons. Dos experts en tortura de les Nacions Unides també han demanat que s'indagui sobre l'ús d'aquest tipus d'armes, en concret al centre penitenciari del comtat de Franklin, després que l'agència Reuters ha difós diversos vídeos on es veuen els funcionaris de presons aplicant descàrregues de forma insistent a reclusos indefensos, que no mostren cap tipus de resistència.

Per exemple, en un dels vídeos s'aprecia com un dels agents dispara amb la seva Taser contra un intern que és un malalt mental, perquè es nega a romandre a la seva cel·la. En un altre, un funcionari aplica les descàrregues al pit nu d'un pres perquè no vol lliurar una joia que porta posada. I en altres vídeos, es veuen com reclusos emmanillats són agredits amb aquestes pistoles elèctriques. En molts dels enregistraments, el policia protagonista dels atacs és sempre el mateix: el sergent Mychal Turner.

Contactat per telèfon per l'agència Reuters, Turner es va negar a comentar les acusacions. En documents judicials, el sergent ha defensat les seves accions dient que temia per la seva seguretat en alguns dels incidents i volia evitar lluites físiques potencialment perilloses al petit espai d'una cel·la. Els funcionaris de la presó també es van negar a comentar res.

Segons la normativa, les Taser només es poden usar en defensa pròpia, en protecció d'un altre reclús, per desarmar un pres o evitar que s'autolesioni. En canvi, no es poden fer servir amb presos emmanillats, que tenen grillons als peus, que estan subjectes a una cadira ni amb dones embarassades.

La senadora de l'estat d'Ohio, Charleta Tavares, una demòcrata del districte que inclou la presó, va dir que planejava demanar a la fiscalia del comtat que investigués el cas. La senadora va dir que va quedar molt molesta pel vídeo que va publicar Reuters. "Cada vegada que s'utilitza de forma inapropiada una pistola Taser, sobretot com en el vídeo, on sembla que s'utilitza una vegada i una altra i és més aviat una eina que s'usaria per a animals, això és criminal al meu entendre", va dir Tavares.

El Sindicat dels Mossos d'Esquadra demana que les Taser siguin l'arma prioritària "per protocol" en detencions complexes en què es preveu que hi haurà resistència.

stats