Internacional 22/03/2019

Contra el rellotge per buscar 200 desapareguts una setmana després del cicló 'Idai'

La xifra de morts creix fins als 500 però la recerca es complica per les fortes pluges

Ara
3 min
Residents a Buzi, a prop de Beira, esperen que els rescatin en un tros de terra que ha quedat per sobre de l'aigua

BarcelonaLa nova tongada de fortes pluges complica la tasca dels equips de rescat i l'arribada d'aliments per als milers de damnificats del devastador cicló 'Idai', que ha escombrat cases, carreteres i camps de conreu. Moçambic, Malawi i Zimbàbue treballen contrarellotge per socórrer els vius i localitzar els desapareguts per fer recompte del balanç de la tragèdia una setmana després de la pitjor catàstrofe natural de l'hemisferi sud en els últims anys. De moment, les autoritats han confirmat la mort de més de 500 persones en aquests tres països, però malauradament la xifra serà més alta a mesura que s'accedeixi a zones afectades. El president moçambiquès apuntava dilluns a mil morts només al seu país.

Els improvisats campaments que els governs han muntat, en alguns casos amb ajuda d'ONG, per atendre els damnificats també pateixen l'escassetat de tots els productes. No hi ha aliments, aigua o medicaments per a tothom i s'intenta que siguin les criatures més petites les que rebin l'atenció primera. Els refugis no donen a l'abast per rebre tanta gent que ho ha perdut tot.

La Creu Roja ha xifrat en 200 els desapareguts i en 1,7 milions els afectats directament. L'organisme internacional ha habilitat una pàgina web per ajudar les famílies afectades a trobar els desapareguts o, per contra, per deixar constància que s'està sa i estalvi. El cicló ha devastat vides humanes i propietats. En una regió ja castigada per la pobresa i l'oblit de les institucions públiques, el nou desastre només agreuja la situació. La gent està desesperada i fa dies que no menja. N'hi ha que encara esperen que els rescatin de zones elevades, fins i tot de teulades i arbres.

"Amb més d'un milió de persones afectades pel devastador impacte del cicló 'Idai', moltes famílies a Moçambic, Zimbàbue i Malawi s'han separat o perdut el contacte", ha alertat la Creu Roja en un comunicat, que subratlla que en una tragèdia com aquesta no només hi ha dolor físic. "L'agonia de no saber què li ha passat als teus éssers estimats és indescriptible", sentencia Diane Araujo, delegada de la Creu Roja Internacional a la ciutat moçambiquesa de Beira, on només queda dret el 10% de les infraestructures i habitatges.

A Moçambic el govern estima que 11.400 habitatges han quedat totalment devastats i que s'han perdut els conreus plantats en 385.000 hectàrees, fet que agreujarà la situació de precarietat alimentària per als pròxims mesos, perquè s'han perdut collites senceres i la terra quedarà inhabilitada durant una temporada llarga per tornar-hi a plantar.

Militars zimbabuesos es passen una càrrega d'aigües per als damnificats de l''Idai' a Chimamimani

L'ONU ha fet una crida a la comunitat internacional perquè els països i organismes aportin 20 milions de dòlars per començar la recuperació de les persones i de l'àrea.

La simple imatge a vista de satèl·lit de com ha quedat la regió de Beira, a la costa de Moçambic i la 'zona zero' del cicló, és il·lustrativa si es compara amb com era pocs dies abans de l''Idai'. La zona negra és la que està inundada set dies després de les primeres pluges. En total, uns 2.000 quilòmetres quadrats sota l'aigua. Per fer-se'n una idea, la superfície de la ciutat de Barcelona és de 102 quilòmetres quadrats.

Les cròniques de periodistes locals descriuen un panorama apocalíptic, amb àrees totalment inundades on no funciona res. No s'ha restablert la llum ni el servei d'aigua potable, ni tampoc el d'internet. A Beira, per exemple, només hi ha electricitat a l'aeroport, que s'ha convertit en la base operativa des d'on la Creu Roja distribueix l'ajuda que està arribant poc a poc, amb menjar, aigua o aliments, així com roba i tendes per cobrir les més bàsiques necessitats.

Després de les inundacions, els residents s'enfronten al risc de possibles brots de malalties que es transmeten a través de l'aigua, com el còlera o les diarrees, ja molt esteses en aquesta regió, segons adverteix l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que també tem un augment dels casos de malària i de malalties respiratòries.

Però a més, hi ha una alerta per l'augment del nivell dels rius de la regió central que pot provocar més inundacions a la costa de Moçambic i alentir encara més la tornada a la normalitat.

Zimbàbue comença demà dissabte dos dies de dol nacional per les més de 200 persones que han mort en la tragèdia, segons el balanç encara provisional. Ho ha anunciat el president, Emmerson Mnangagwa, a través de Twitter.

stats