PRÒXIM ORIENT
Internacional 14/05/2018

Desenes de morts i gairebé dos mil ferits per foc israelià a la franja de Gaza

Manifestació massiva per reclamar el dret al retorn 70 anys després de la fundació d'Israel

Ara
2 min
Manifestants palestins envoltats de gasos lacrimògens a Jabàlia (Gaza).

BarcelonaAlmenys 41 joves palestins han mort i almenys 1.800 més –entre els quals hi ha 74 menors– han resultat ferits aquest dilluns a Gaza, quan l'exèrcit israelià ha respost amb foc real i gasos lacrimògens als manifestants que es concentraven en set punts de la frontera de la franja per reclamar el dret al retorn dels refugiats.

Un ferit a les protestes de Jabàlia

Després de sis setmanes de protestes avui culmina la "gran marxa pel retorn" a la fortificada barrera que separa la franja d'Israel. Demà es commemora el 70è aniversari de la fundació de l'estat d'Israel i els palestins rememoren la Nakba ('catàstrofe'), que recorda l'expulsió de 700.000 palestins de casa seva per constituir l'estat jueu. La immensa majoria dels 2,5 milions d'habitants de Gaza són refugiats. Des de l'inici de les protestes, l'exèrcit israelià ha mort 54 palestins i n'ha ferit més de 8.500.

Una dona afectada pels gasos lacrimògens.

La Casa Blanca ha escollit aquesta data marcada en vermell al calendari per traslladar l'ambaixada nord-americana a Jerusalem, un gest que trenca amb 70 anys de consens internacional i que és contrari a les resolucions de l'ONU. També hi ha hagut protestes a Cisjordània. A Ramal·lah les manifestacions recorreran la ciutat des del centre fins al punt de control militar de Qalàndia.

Ahmad Abu Artema, un dels organitzadors de la protesta, ha dit a Al-Jazira que l'objectiu és "enviar un missatge al poble palestí que no ens hem adaptat ni ens adaptarem, setanta anys després, a ser refugiats, a l'ofegament i a viure en aquestes condicions", en referència al setge imposat per Israel fa deu anys sobre la franja, que ha empitjorat dramàticament les condicions de vida.

"Estem decidits a tornar, passi el que passi. Això és el que la gent de Gaza volem, és la voluntat popular. I hi tenim dret", ha afegit. La resolució 194 de les Nacions Unides consagra el dret al retorn dels refugiats palestins, un dret que mai s'ha pogut fer efectiu.

Un jove manifestant que participa a les protestes.

El govern israelià acusa els islamistes de Hamàs d'estar darrere de les protestes, i els responsabilitza també de provocar les morts. Els organitzadors de la marxa ho neguen.

Egipte obrirà el pas de Rafah

L'ambaixada palestina al Caire ha anunciat que Egipte –responsable del pas de Rafah, a la frontera entre Gaza i Egipte, a la península del Sinaí– obrirà la frontera durant els pròxims quatre dies als casos humanitaris i als inscrits a la llista de sol·licitants per sortir de la franja.

stats