Internacional 03/06/2014

Desmond Tutu: "Escòcia té l'oportunitat d'expressar-se. I aquí, per què no?"

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el clergue sud-africà, figura clau en la lluita contra la discriminació racial, ha defensat el dret a decidir dels catalans: "És una qüestió de seny donar a la gent l'oportunitat d'expressar-se"

Ara
1 min
Desmond Tutu en una imatge recent a Ciutat de Cap. REUTERS

BarcelonaEl clergue sud-africà Desmond Tutu, guardonat aquest dijous amb el Premi Internacional Catalunya 2014, ha refermat el seu compromís i el seu suport amb el dret a decidir dels catalans. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Tutu ha dit que "és una qüestió de seny donar a la gent l'oportunitat d'expressar-se". "La democràcia és el govern del poble per al poble", ha remarcat. "Escòcia té l'oportunitat d'expressar-se. Per què no a aquí?". I ha afegit: "No seria millor saber més que no pas tenir sospites? Un govern que se senti segur no hauria de tenir por de preguntar a la gent. No seria millor saber l'opinió?"

El clergue sud-africà també s'ha referit a la situació política del seu país. Ha denunciat les desigualtats i la corrupció. "Si hi ha desigualtats, cal dir-ho, encara que qui governi sigui un president negre en democràcia. És molt trist, però a Sud-àfrica, si hi ha corrupció i pobresa no pots fer veure que no n'hi ha", ha afirmat.

Tutu, que va obtenir el premi Nobel de la pau el 1984, va ser una de les figures centrals en la lluita per acabar amb la discriminació racial a Sud-àfrica. Va ser nomenat el 1986 arquebisbe de Ciutat del Cap, el primer negre a ocupar una posició com aquesta en aquest país. El 1995, després del final de l'apartheid, el president sud-africà, Nelson Mandela, el va nomenar president de la Comissió de la Veritat i la Reconciliació.

stats