Internacional 09/05/2014

Desmond Tutu: "No és bo intentar forçar la gent en una unió que uns no volen"

En una entrevista a TV3, el clergue sud-africà, figura clau en la lluita contra la discriminació racial, fa una crida al govern espanyol perquè escolti Catalunya

Ara
1 min

Barcelona"No és bo intentar forçar la gent en una unió que uns no volen. Se sent com un jou al voltant del coll […]. Això és el que estem veient. Si la gent senten amb molta força que volen sortir d'un país, llavors és molt millor escoltar-los i sentir-los, millor que forçar-los en una relació que no volen". Són les paraules del clergue sud-africà Desmond Tutu, guardonat aquest dijous amb el Premi Internacional Catalunya 2014, preguntat pel procés català a TV3. La televisió pública ha ofert un avançament de l'entrevista que s'emetrà íntegrament aquest divendres al 'TN vespre', a partir de les 21 hores.

Tutu, que va obtenir el premi Nobel de la pau el 1984, va ser una de les figures centrals en la lluita per acabar amb la discriminació racial a Sud-àfrica. En l'entrevista reclama diàleg per desencallar la qüestió catalana: "Espero que vosaltres, a Espanya, sigueu prou adults com per veure que us heu d'asseure junts i escoltar-vos els uns als altres".

Tutu va ser nomenat el 1986 arquebisbe de Ciutat del Cap, el primer negre a ocupar una posició com aquesta en aquest país. El 1995, després del final de l'apartheid, el president sud-africà, Nelson Mandela, el va nomenar president de la Comissió de la Veritat i la Reconciliació. El Premi Internacional Catalunya distingeix figures del món amb un paper destacat en el camp de la lluita pels drets i les llibertats, i en altres edicions l'han rebut la nena pakistanesa Malala Yousafzai, Lula da Silva, Jimmy Carter o Jacques Delors.

stats