Internacional 28/09/2017

"La unitat d'Espanya fa front a un repte difícil amb el referèndum de Catalunya", diu el 'Financial Times'

El diari de referència explica que la consulta ha provocat una crisi constitucional a Espanya

Ara
3 min
El diari 'Financial Times' centra l'atenció al repte que suposa el referèndum per a la unitat d'Espanya

BarcelonaEl diari 'Financial Times' publica un extens article sobre el repte que afronta el govern espanyol davant del referèndum de l'1-O. Explica que el xoc entre "els rebels catalans" i Madrid ha portat a la crisi constitucional més gran d'Espanya des del cop d'estat fallit del 1981. I subratlla que hi ha la possibilitat que "Catalunya declari unilateralment la independència i comenci a recaptar els seus propis impostos, tot intentant conformar una nació insurrecta". Tot i així, assegura que Catalunya encara ha de superar un gran obstacle, "l'estat espanyol sencer".

El 'Financial Times' també es fa ressò de les detencions de la setmana passada per part de la Guàrdia Civil, així com de les multes imposades i de la confiscació de paperetes. De tota manera, especifica que "malgrat que Madrid té la llei al seu favor i els recursos de tot l'Estat, aturar la votació no serà fàcil" perquè dues terceres parts dels alcaldes catalans han donat suport al referèndum. "Això posa Espanya en una situació complicada perquè el govern central no pot detenir tothom, o almenys això esperen els independentistes", destaca el text.

No obstant això, el diari econòmic recorda que "les dues bandes diuen que tenen la força per imposar la seva voluntat sobre l'altra, però totes dues compten amb governs minoritaris inestables, de manera que cap dels dos es pot permetre perdre aquesta oportunitat". "Diumenge la batalla a Catalunya serà per les xifres, en un inici. Madrid vol evitar que voti el màxim de gent possible i el debat postelectoral se centrarà en el nombre de vots, l'abstencionisme i el suport al 'sí'", sentencia el 'Financial Times'.

Mitjans francesos

El francès 'Libération', en la seva edició en paper, surt amb una portada molt il·lustrativa on apareix un mapa de la península Ibèrica amb Catalunya com si s'hagués desprès del territori. El rotatitu titula "Catalunya: la ruptura" i, a l'interior, dedica l'editorial i quatre pàgines senceres a analitzar la qüestió catalana. En l'editorial, es pregunta per què el govern espanyol no deixa fer el referèndum als catalans i alerta d'un possible efecte contagi. Diu que "Madrid accepta el desafiament català" i matisa que el govern de Rajoy i la justícia espanyola es mostren intransigents davant de la determinació que presenten els militants independentistes a Catalunya. I després recull àmpliament l'opinió de diversos ciutadans catalans a favor de la independència, entre les quals destaca la següent: "Els catalans i els espanyols som com una parella que no pot seguir estant junta".

La portada del francès 'Libération' sobre el conflicte català

'Le Monde', en canvi, explica que l'independentisme ha dividit amics i famílies a Catalunya, i recull arguments a favor i en contra de diversos joves que han participat en una taula rodona sobre la independència. "Sobretot tinc por del que pugui passar si ens quedem a Espanya: 700 alcaldes empresonats? La suspensió de l'autonomia?", es pregunta un dels participants. I una altra afegeix: "La meva mare és de València i jo no puc parlar d'aquest tema amb ella; té por del que pugui passar i em diu que mai s'ha sentit completament integrada a Catalunya. Crec que exagera". Aquest mitjà francès també dedica un article a altres suports a la independència, com el de l'ex entrenador blaugrana, Pep Guardiola.

'Le Monde' recull l'opinió de diversos catalans sobre la independència
stats