Internacional 08/01/2016

Cau 'El Chapo' Guzmán, el narco més buscat de Mèxic

El president Peña Nieto anuncia la detenció de l'home més buscat d'Amèrica

Ara
2 min
Imatge del narco retingut de nou per l'exèrcit mexicà. REUTERS

BarcelonaL'home més buscat d'Amèrica, Joaquín 'El Chapo' Guzmán, que s'havia fugat al juliol d'una presó de màxima seguretat a l'Altiplano, ha estat detingut per les autoritats mexicanes. Cap del càrtel de Sinaloa, se'l considera el principal narcotraficant del món. “Avui Mèxic confirma que les seves institucions poden actuar quan algú amenaça la seguretat de les seves famílies”, ha proclamat el president del país, Enrique Peña Nieto.

Nieto va escollir Twitter per fer l'eufòric anunci i tancar un dels episodis més complicats del seu mandat.

El missatge recorda les paraules que va fer servir el president nord-americà George Bush després de la caiguda de Bagdad ('Mission accomplished'), i també les paraules que els assessors d'Obama asseguren que va pronunciar quan li van comunicar la mort de Bin Laden ('We got him').

L'home que ha humiliat l'estat mexicà i s'ha convertit en tota una llegenda ha estat pres a Sinaloa, la seva terra natal, a mans d'agents de la marina mexicana. En l'operació hi han mort cinc sicaris del narco. Mèxic ha de decidir ara si l'empresona o si l'extradeix als Estats Units, com exigeix Washington –i també molts mexicans–, després de les dues fugues que ha protagonitzat.

En dues ocasions va aconseguir escapar del setge de les forces de seguretat mexicanes, que tenien el suport dels serveis d'espionatge nord-americans. A finals de juliol es va escapar d'una finca de Sierra Madre, a Sinaloa, i al novembre es va tornar a escapolir enmig de la selva, a la seva terra natal, tot i que va quedar ferit a les cames i a la cara. Peña Nieto havia ordenat la mobilització de milers de soldats i policies per detenir-lo.

Fugint a través d'un túnel

El narco, de 58 anys, que ja havia protagonitzat una fuga d'una presó de màxima seguretat l'any 2001, va aconseguir fugir de l'Altiplano en una espectacular obra d'enginyeria subterrània: es va escapar de l’àrea de dutxes de la presó per un forat de 50 per 50 centímetres d’amplada i metre i mig de profunditat, al qual es va introduir per arribar a un altre conducte vertical de 10 metres equipat amb una escala i va fugir a través d'un túnel d'un quilòmetre i mig de longitud.

Un desafiament a l'estat mexicà

La fuga de Joaquín Guzmán Loera va suposar un duríssim cop a la política de seguretat del president Enrique Peña Nieto, que s’havia vanagloriat de la detenció de gairebé tots els 'capos' importants del país. El Chapo, nascut a la població de Badiraguato el 1957, és líder del càrtel de Sinaloa, el grup de crim organitzat més potent de Mèxic i responsable de 3.000 morts al país en els últims anys. Amb connexions a 54 països, entre els quals, Espanya, controlen el 30% del tràfic d’estupefaents cap als Estats Units. A la ciutat de Chicago, Guzmán Loera ha sigut declarat enemic públic número u, títol que havia estat en desús des del 1930, amb el gàngster Al Capone. El seu càrtel té operacions de blanqueig concentrades a l’Amèrica del Sud, i el 2013 El Chapo va ser posicionat com el 67è home més poderós del món a la revista 'Forbes'. Els beneficis del càrtel de Sinaloa són comparables als d’empreses com Facebook, amb un ingrés anual de 3.000 milions de dòlars.

stats