ÀSIA
Internacional 19/12/2019

Dos morts i milers de detinguts en les protestes contra la llei que discrimina els musulmans a l'Índia

La policia carrega violentament i talla internet per evitar la comunicació dels manifestants

Ara
2 min
Dos agents de la policia colpejant els manifestants, a la ciutat índia d'Ahmedabad

BarcelonaUna altra jornada de protestes a l'Índia en contra de la nova llei que discrimina els musulmans s'ha saldat aquest dijous amb la mort d'almenys dos manifestants i milers de detinguts. La tensió augmenta en aquest divers i gegantí país per l'aprovació d'una norma que exclou els immigrants fidels a l'islam a l'hora d'optar a sol·licitar la ciutadania índia i, per contra, afavoreix l'entrada de cristians, sikhs o hindús perseguits als països veïns. Entre els arrestats hi ha reconeguts activistes i intel·lectuals.

Les mobilitzacions, que s'havien prohibit expressament, són una mostra més del malestar que ha creat la nova llei entre els musulmans, que són al voltant del 10% de la població, però també entre els defensors del laïcisme que promulga la Constitució. En aquest sentit, estudiants, professors, acadèmics, polítics opositors i fins i tot estrelles de Bollywood s'han sumat a les protestes, desafiant el veto imposat per govern nacionalista hindú del primer ministre, Narendra Modi, fins a convertir aquestes manifestacions en les més multitudinàries des que Mahatma Gandhi va liderar les marxes pacífiques per la independència el 1942.

Per contra, el primer ministre ha rebutjat les crítiques i ha acusat els partits opositors d'escampar "mentides" i "incitar a la violència" alhora que justifica la polèmica llei com una via per protegir immigrants de minories religioses que fugen dels seus països per persecució religiosa. Però, per als crítics, aquest argument és una veritat a mitges, perquè obvia l'evidència que els musulmans també pateixen repressió als seus estats.

En alguns dels estats i barris de Nova Delhi, les autoritats han tallat internet per dificultar les comunicacions entre els que han sortit als carrers. Tot i que la majoria de la manifestacions han tingut un caràcter pacífic, s'han produït enfrontaments violents entre els que protestaven i la policia, que ha reprimit els manifestants amb gasos lacrimògens.

Una dona reacciona plorant a la seva detenció a la manifestació de Nova Delhi

Les protestes van començar el dilluns de la setmana passada quan el govern de Modi va presentar al Parlament una esmena a la llei de ciutadania que permetria regularitzar els immigrants procedents de l'Afganistan, el Pakistan i Bangladesh arribats a l'Índia abans del 2014 i que professen les religions hindú, sikh, budista, jainista, parsi i cristiana.

Les manifestacions van pujar de to després que el cap de setmana la policia entrés sense permís en una universitat de Delhi destinada principalment a musulmans i carregués durament contra els estudiants.

stats