Internacional 21/12/2018

Detenen a Djibouti el suposat cervell de l'atac contra 'Charlie Hebdo'

Peter Cherif, de 36 anys, s'havia convertit en un dels terroristes més buscats del món

Ara
2 min
Mostres de condol a la redacció de 'Charlie Hebdo' hores després de l'atac, el 2015.

BarcelonaEra un dels terroristes més buscats del món. Peter Cherif, sospitós de ser un dels autors intel·lectuals de l'atemptat contra el setmanari satíric 'Charlie Hebdo' el 2015, ha sigut detingut aquest divendres al país africà de Djibouti.

Ho han confirmat les autoritats franceses, que feia anys que seguien la pista de Cherif, de qui també es coneixia la seva estreta relació amb els germans Kouachi, els autors materials de l'atac, que va causar la mort de 12 persones.

Ara, el jihadista –conegut també pel pseudònim Abou Hamza– està detingut al país africà a l'espera que es determini com serà extradit a França.

Segons informacions de la ràdio France Info, Cherif es trobava a la llista negra del departament d'Estat des del setembre del 2015. Malgrat això, els investigadors no han aconseguit encara demostrar el vincle directe del jihadista amb aquella acció, la primera d'una llarga sèrie d'atemptats que han sacsejat diverses localitats franceses en els últims anys.

"Un veterà del jihadisme"

Considerat un "veterà del jihadisme", el sospitós, de 36 anys, coneixia els germans Kouachi des de finals de la dècada de 1990. Va ser al 2003 quan es va radicalitzar, i uns mesos més tard, va viatjar a l'Iraq i a Síria per unir-se a les posicions de l'autoproclamat Estat Islàmic. De fet, es considera que va ser un dels primers francesos que van viatjar fins al bressol jihadista amb aquest objectiu.

Durant aquests anys, va ser detingut i condemnat a 15 anys de presó a l'Iraq, d'on es va escapar el març del 2007, però les forces franceses el van tornar a arrestar a Síria l'any següent. Extradit a França, la justícia no li va imposar mesures cautelars, motiu pel qual es va escapar abans que hi hagués una sentència contra ell.

stats