Internacional 11/06/2019

Detenen el marit de la desapareguda Benazir Bhutto per blanqueig de capitals

Asif Ali Zardari va ser president del Pakistan de l'any 2008 al 2013

Juan Carlos Meneses
2 min
Partidaris del Partit del Poble de Pakistan protesten per la detenció de Zardari.

BarcelonaL'expresident del Pakistan Asif Ali Zardari ha estat arrestat per un presumpte delicte de blanqueig de capitals després que el Tribunal Suprem d'Islamabad rebutgés la seva sol·licitud de fiança per eludir la presó. Zardari és el marit de Benazir Bhutto, ex primera ministra del país assassinada en un atemptat terrorista, i va ser el cap d'estat des del 2008 fins al 2013. Actualment liderava el Partit del Poble del Pakistan (PPP) conjuntament amb el seu fill, Bilawal Bhutto Zardari.

El mandatari ha estat a la diana de les autoritats judicials pakistaneses des que van descobrir diversos comptes bancaris en els quals el govern pakistanès ingressava i retirava grans quantitats de diners en efectiu. Aquests comptes estaven a nom de persones amb baixa capacitat adquisitiva. El Tribunal Suprem del Pakistan va establir una comissió d'investigació que va concloure que almenys 400.000 milions de dòlars (uns 352.000 milions d'euros) de l'erari públic havien estat desviats a aquests comptes durant el mandat de Zardari.

Abans d'arribar a la presidència, Zardari va formar part de l'equip de govern de la seva dona, Benazir Bhutto. Després d'estar a l'executiu, va ser condemnat i va passar un total d'onze anys a la presó sota les acusacions de corrupció i homicidi. De fet, va aconseguir guanyar-se el sobrenom de "senyor 10%" per presumptament haver-se emportat aquesta comissió en tots els pactes que tancava des del govern.

Finalment, després del cop d'estat del dictador Pervez Musharraf, es va beneficiar d'una amnistia i va quedar lliure. L'assassinat de Bhutto l'any 2007 li va permetre aglutinar prou suport popular per arribar a la presidència i convertir-se en el primer president del Pakistan que va aconseguir mantenir-se al poder durant un mandat complet. Mai abans un cap d'estat democràtic pakistanès havia esgotat la seva legislatura.

Protestes per la detenció

El fill de Zardari i actual líder del PPP, Bilawal Bhutto, ha convocat protestes arreu del país per l'arrest del seu pare. Acusa l'actual govern, liderat pel primer ministre Imran Khan, d'utilitzar "tàctiques de venjança" contra l'oposició i de detenir el seu pare per desviar l'atenció sobre una pèssima gestió econòmica del govern.

El Pakistan, des de la seva independència, ha estat dirigit per dos partits polítics que representen dues famílies: la Lliga Musulmana, dels Sharif, i el Partit del Poble del Pakistan, dels Bhutto. Khan va arribar al poder el 2018 sota unes sigles noves i prometent acabar amb una corrupció que ja havia esquitxat els dos partits que havien governat en democràcia.

stats