Internacional 11/11/2016

Turquia deté un altre cap del diari opositor 'Cumhuriyet'

Akin Atalay, editor del mitjà, és arrestat després d'aterrar a Istanbul, i amb ell ja són 12 els periodistes empresonats del mateix diari

Agències
2 min
Fotografia del 3 de juny de 2015 de l'editor del diari Cumhuriyet, Akin Atalay, detingut avui a Istanbul

IstanbulLa policia turca ha detingut el president del consell editorial del diari 'Cumhuriyet', Akin Atalay, a l'arribar a l'aeroport d'Istanbul, procedent de Berlín.

La Fiscalia havia emès el mes passat una ordre de detenció contra Atalay i la policia va registrar casa seva, però no el va poder arrestar ja que es trobava de viatge a Alemanya. El 31 d'octubre 11 periodistes de 'Cumhuriyet' van ser detinguts, 9 dels quals fa una setmana van passar a presó preventiva sota l'acusació de col·laboració amb el terrorisme, entre els quals hi havia el director.

A Atalay també se l'acusa de col·laborar amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), la guerrilla kurda marxista, i amb la confraria islamista fundada pel predicador exiliat Fethullah Gülen, dos moviments ideològicament oposats. L'escrit de la Fiscalia li atribueix "activitats en nom" de tots dos grups, "sense ser-ne membre".

La detenció de la cúpula directiva de 'Cumhuriyet', el diari més antic de Turquia i un dels més prestigiosos, amb una línia editorial de centre-esquerra liberal, ha suscitat protestes tant a Turquia com a l'estranger. Aquest mateix dijous el líder de l'oposició, el socialdemòcrata Kemal Kiliçdaroglu, va visitar la redacció de 'Cumhuriyet' a Istanbul per expressar el seu suport a l'equip del diari.

La Societat Turca de Periodistes (TGC) ha criticat que s'acusi de llaços amb la confraria islamista de Gülen mitjans que no hi tenen cap relació.

Des del fallit cop d'estat del juliol, 170 mitjans han sigut clausurats, s'han cancel·lat les targetes de premsa de 777 periodistes, 105 informadors es troben entre reixes en aquest moment i més de 2.500 han sigut acomiadats. Tot i que aquestes mesures van afectar en un primer moment sobretot l'imperi mediàtic dels seguidors de Gülen, a l'octubre també es van clausurar una desena de diaris de l'àmbit de l'esquerra kurda.

Des del cop d'estat fallit, més de 110.000 jutges, mestres, policies i funcionaris públics han sigut suspesos o acomiadats i 36.000 han sigut arrestats.

stats