Internacional 20/08/2020

Detenen per frau Steve Bannon, exassessor de Donald Trump

S'hauria lucrat amb una campanya per construir el mur entre els EUA i Mèxic

Carlos Pérez Cruz
3 min
Steve Bannon es destapa a ‘El gran manipulador’

WashingtonAgitador de l'extrema dreta europea i nord-americana i un dels principals artífexs de l'ascens de Donald Trump a la presidència, Steve Bannon ha estat detingut aquest dijous acusat de frau per haver desviat per al seu ús particular centenars de milers de dòlars de We build the wall (Nosaltres construïm el mur), una campanya de donacions per internet per recaptar fons per construir un mur entre els Estats Units i Mèxic, de la qual va ser un dels promotors. Bannon hauria desviat per al seu benefici més d'un milió de dòlars dels més de 25 que va aconseguir recaptar la campanya. L'exassessor de Trump s'ha declarat "no culpable".

Steve Bannon, que segons la CNN ha estat arrestat quan es trobava a bord d'una barca a la costa de Connecticut, és un dels quatre detinguts per ordre de la Fiscalia de Nova York, que aquest dijous ha fet públics els càrrecs. La fiscal Audrey Strauss ha explicat en un comunicat que "els acusats van defraudar centenars de milers de donants" després d’apropiar-se dels fons recaptats "sota el fals pretext que tots aquests diners serien invertits en la construcció del mur".

Factures i comptes falsos

La cara més visible de l'organització era l'exmilitar Brian Kolfage, que presumptament es va quedar 350.000 dòlars "per finançar el seu luxós estil de vida", tot i que havia promès públicament que "no faria servir ni un sol cèntim [de la campanya] per a salaris o compensacions". Bannon, que va arribar a definir la iniciativa com "una organització de voluntaris", hauria tingut accés als diners utilitzant com a intermediària una ONG sota el seu control amb la qual "encobrir centenars de milers de dòlars" que va utilitzar per a "despeses personals", segons es llegeix en el comunicat.

Segons l'inspector Philip Bartlett, "no només van mentir els donants, sinó que també van planejar ocultar la seva malversació de fons creant factures i comptes falsos per blanquejar les donacions i encobrir els seus delictes". Els altres dos acusats són Andrew Badolato i Timothy Sea. Els quatre han de fer front a càrrecs per frau i per conspiració per blanquejar diners, cada un dels quals suposa penes màximes de 20 anys de presó.

La reacció de Trump

Preguntat sobre aquest tema al Despatx Oval, Donald Trump ha qualificat de "trist" i "sorprenent" la notícia, ha afirmat que "no sabia que [Bannon] estava al càrrec" de la campanya i ha intentat marcar distàncies amb el seu exassessor: "No he tractat amb ell des de fa molt temps". Després de defensar que no sabia res sobre la campanya per recaptar diners, Trump ha afegit que no li havia agradat el que havia llegit sobre aquesta iniciativa i que li va semblar un projecte "per presumir" i "mostrar a la gent que podien construir un mur". La campanya We build the wall promovia inicialment la construcció de 5 quilòmetres de tanca al sud de Texas. El mur que promou Trump està finançat amb fons federals i no per Mèxic, a diferència del que ell va prometre durant la campanya electoral.

Steve Bannon s’incorpora d’aquesta manera a la llarga llista de socis i col·laboradors del president que han estat imputats i, en molts casos, condemnats. Qüestionat per la "cultura de la il·legalitat" que hi ha al seu voltant, Trump ha desviat aquest dijous immediatament el focus assenyalant la "tremenda il·legalitat" que, a parer seu, va caracteritzar l'administració Obama, a qui va acusar sense proves d'haver "espiat il·legalment la nostra campanya", una acusació que el president ha descrit en diverses ocasions com un escàndol pitjor que el del Watergate.

Bannon va ser un dels ideòlegs més radicals de la campanya de Donald Trump, però només va durar uns mesos com assessor a la Casa Blanca. Després del seu acomiadament, l'agost del 2017, Bannon va fer unes declaracions explosives sobre Trump. El president nord-americà va respondre aleshores que Steve Bannon havia "perdut el cap" després d'haver deixat l'administració. Malgrat el seu rellevant paper en l’ascens de Trump a la presidència, un dels fills del mandatari, Donald Trump Jr., va dir de Bannon: "No és un estratega, és un oportunista". Bannon ha continuat donant suport a l'agenda i ara a la reelecció de Trump, així com a partits polítics d'extrema dreta d’arreu del món, incloent-hi Vox a Espanya.

stats