Internacional 24/01/2019

Detenen a Edimburg l'ex primer ministre escocès Alex Salmond

L'exlíder independentista va ser acusat d'haver assetjat sexualment dues membres del seu equip quan era al govern

Reuters / Quim Aranda
2 min
Alex Salmon, en una imatge d'arxiu durant la campanya de les legislatives britàniques del 2010 /  SIMON KINDLEN

Edimburg / LondresL'ex primer ministre escocès i exlíder independentista Alex Salmond ha sigut detingut a primera hora d'aquest dijous, segons ha avançat la BBC. La policia escocesa, de moment, s'ha limitat a confirmar l'arrest d'un home de 64 anys, que passarà a disposició judicial en les properes hores. De moment es desconeixen els càrrecs que se li imputen. Salmond va ser acusat d'haver assetjat sexualment dues membres del seu equip quan era primer ministre d'Escòcia i va deixar l'SNP l'agost de l'any passat per lluitar contra l'acusació.

Va ser la secretària permanent de l’executiu escocès, Leslie Evans, la primera funcionària del país, la que va dur a la policia les al·legacions sobre un presumpte assetjament sexual de Salmond contra dues dones del seu 'staff' durant el període en què liderava l'executiu escocès. Els fets haurien tingut lloc el desembre del 2013 a la residència oficial del cap de govern, a Edimburg.

Una setmana més tard que es conegués l'acusació, l'agost de l'any passat, i després de 45 anys militant, Salmond es va donar de baixa del Partit Nacional Escocès, que havia liderat durant dues dècades, per "eliminar possibilitats d'atacs".

La notícia de la detenció de Salmond arriba només dues setmanes després que el Tribunal de Sessió d'Edimburg, el més alt tribunal civil d'Escòcia, dictés a favor de l'ex primer ministre en el cas de la denúncia que va presentar a finals d'agost de l'any passat contra el govern de Nicola Sturgeon d'haver dut a terme una investigació defectuosa de les presumptes agressions sexuals. Malgrat aquesta victòria parcial, la investigació policial continuava.

La detenció d'aquest dijous és l'últim episodi en el distanciament progressiu que han protagonitzat en els últims mesos Salmond i Sturgeon, que havia sigut la seva mà dreta al govern durant set anys i que després va ser la seva successora, quan va prendre el relleu després que Escòcia refusés la independència en el referèndum del setembre del 2014.

stats