Internacional 22/04/2018

Gairebé 300 detinguts a Armènia per protestar contra l'eternització al poder

L'expresident Sarksyan ha passat a ser primer ministre gràcies a un canvi de la Constitució

Ara
1 min
2018-04-22T101223Z_1883178122_RC1A1DFE9630_RTRMADP_3_ARMENIA-POLITICS-PROTESTS-PRIMEMINISTER(1)

BarcelonaLa policia d'Armènia ha detingut unes 280 persones en el desè dia de manifestacions contra el nomenament de l'expresident Serzh Sarksyan com a primer ministre, segons han denunciat polítics opositors. En un intent de posar fi a les protestes, Sarksyan ha accedit a reunir-se amb el considerat líder del moviment Nikol Pashinyan, però la trobada ha acabat amb un fracàs i amb l'acusació de Sarksyan cap als protestants que intenten fer un "xantatge a l'estat i a les autoritats legítimes". Posteriorment, el mateix Pshinyan i dos diputats opositors més també han quedat arrestats, mentre les concentracions i els talls de carretera continuen en aquesta exrepública soviètica.

Sarksyan, a l'esquerra, conversa amb el diputat Pashinyan, en una reunió que ha fracassat.

El primer ministre ha retret als opositors "no haver après la lliçó de l'1 de març", referint-se a una manifestació multitudinària en contra de la seva reelecció el 2008 que va provocar la mort de 100 ciutadans per la repressió policial.

Les protestes van començar tot just després que el Parlament armeni accedís dimarts passat a permetre que el president Sarksyan es convertís en primer ministre, en virtut de la Constitució reformada després d'un referèndum del 2015, en una jugada que recorda a la que el rus Vladímir Putin o el turc Recep Tayyip Erdogan ja van protagonitzar per mantenir-se al poder. Amb la modificació, el poder a Armènia es concentra en la figura del primer ministre, mentre que la presidència és un càrrec merament simbòlic.

stats