Internacional 08/05/2020

Detinguts un pare i un fill, supremacistes blancs, per l'assassinat d'un jove negre

L'aparició de les imatges del crim, perpetrat quan la víctima feia esport, fa reaccionar policia i justícia, criticades per passivitat

Ara
2 min
Una dona col·locant flors al memorial alçat al carrer on uns supremacistes van assassinar Ahmaud Arbery, en un barri residencial de Geòrgia

BarcelonaLa policia ha detingut Gregory McMichael, de 64 anys, i el seu fill Travis McMichael, de 34 anys, acusats de l’assassinat d’Ahmaud Arbery, un afroamericà de 25 anys que va morir dessagnat mentre practicava esport en una barriada dels afores d’Atlanta, a l’estat nord-americà de Geòrgia. El crim va passar el 23 de febrer, però des d’aleshores ningú havia estat detingut i això que no només la investigació ha estat en mans de tres fiscals diferents sinó que la passivitat policial ha sigut denunciada en protestes i manifestacions públiques, entre d’altres del candidat demòcrata, Joe Biden.

Però tot ha canviat arran de la publicació d’un vídeo del moment del crim enregistrat per un amic dels mateixos McMichael. En les imatges s’aprecia com el jove Arbery corre tranquil·lament pel seu barri residencial i es creua amb la camioneta dels dos acusats, aturada al mig de carretera. Arbery esquiva el vehicle però Travis McMichael, que era el conductor, surt amb un rifle i comença a forcejar amb el corredor. Llavors se senten tres trets i el noi cau abatut a terra. El pare presencia el crim des de la part del darrere de la furgoneta també armat, amb una pistola.

Segons l’informe policial, els McMichael van decidir aquell dia anar a la caça de lladres i quan van veure córrer el jove van anar darrere d’ell fins que el van matar a trets. El pare, un detectiu jubilat que havia treballat també per a la fiscalia, ha declarat que van confondre Arbery amb un lladre i que no els va fer cas al crit d’"Atura’t, volem parlar amb tu". El noi va quedar estès a terra ferit de mort i no anava armat. "És una vergonya que s’hagi trigat més de dos mesos a arrestar els botxins d’Ahmaud Arbery, però val més tard que mai", ha afirmat en un comunicat l’advocat de la família de la víctima, Benjamin Crump.

El crim d’Arbery torna a posar en el centre del debat la discriminació que pateix la comunitat afroamericana en el sistema judicial i policial. La situació ha provocat el naixement de moviments com Black Lives Matter [Les vides dels negres compten] arran d'aquest i altres assassinats.

Els documents obtinguts pel New York Times mostren que un fiscal de Geòrgia, que va tenir el cas durant setmanes abans d’autorecusar-se per un conflicte d’interès, havia avisat el departament de policia del comtat de Glynn que no hi havia una "causa probable suficient" per dictar les ordres de detenció dels McMichael. En el seu escrit va assenyalar que les armes eren legals i va citar l’article sobre el dret a la defensa pròpia davant d’un suposat atac del jove corredor, que les imatges han desmentit.

Un cop fet públic el vídeo de l'assassinat, el president Donald Trump ha qualificat la mort del jove com "una cosa molt trista", mentre que el governador de Geòrgia, Brian Kemp, ha descrit les imatges com a "absolutament horribles".

stats