Internacional 14/06/2019

Dimiteix la portaveu de la Casa Blanca, una de les assessores més lleials de Trump

Sarah Sanders, que havia deixat d'oferir rodes de premsa fa mesos, diu que marxa per fer de mare

S.s.
3 min
La portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, en el seu acte de comiat amb el president Donald Trump.

BarcelonaLa portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, ha anunciat aquest dijous que deixa el seu càrrec a l'administració Trump per tornar al seu estat, Arkansas, i exercir com a mare dels seus tres fills. El president Donald Trump perd així una de les seves assessores més lleials, que havia defensat de manera impertorbable fins i tot les polítiques més qüestionables de l'inquilí del Despatx Oval.

Ja feia tres mesos que Sanders havia eliminat la roda de premsa diària (el 'briefing' diari) que el portaveu de la Casa Blanca acostuma a oferir als mitjans des de fa anys, i l'havia substituït per entrevistes a la cadena afí Fox News i respostes arrencades als passadissos pels periodistes que hi feien guàrdia.

"Ha sigut l'honor més gran de la meva vida" i "M'ha encantat cada minut, fins i tot els més durs", ha dit Sanders aquest dijous en l'acte oficial de comiat, que s'ha celebrat a la Casa Blanca i en el qual el president l'ha elogiada com una "guerrera".

En un tuit poc abans el president havia lloat també Sanders i havia apuntat la possibilitat que acabi presentant-se per ser governadora d'Arkansas, l'estat del qual va ser governador el seu pare, Mike Huckabee. De fet, Sanders va iniciar la seva carrera política ajudant el seu pare en les seves campanyes electorals. Quan li van preguntar per aquesta qüestió, la mateixa Sanders va dir que no descarta res.

El tuit del president va servir per anunciar la marxa de la portaveu. Sanders ha explicat que havia anunciat al president la seva intenció de dimitir aquell mateix matí. El seu equip se'n va assabentar una hora abans que es fes públic.

Sanders s'havia convertit en la cara visible de les polítiques de Trump i les havia defensades de manera ferma i immutable alineant-se amb la visió del president que els mitjans són "els enemics del poble". També quan el president va decidir separar els nens petits immigrants de les seves famílies i tancar-los en gàbies, Sanders ho va defensar sense cap titubeig, fins i tot davant de les preguntes d'un periodista de la CNN que li demanava si com a mare de tres nens petits no sentia cap empatia cap a aquelles famílies.

El juny passat la propietària d'un restaurant de Virginia, Red Hen, va fer fora Sanders del seu establiment i no li va voler servir menjar en defensa "de certs estàndards, com l'honestedat, la compassió i la cooperació", va dir llavors Sarah Murray.

Sanders va assumir el càrrec de portaveu de la Casa Blanca després de la dimissió de l'anterior portaveu, Sean Spicer. En la seva tasca com a portaveu de la Casa Blanca i principal interlocutora amb la premsa, ha quedat provada una mentida de Sanders als periodistes. En la investigació del fiscal especial Robert Mueller sobre la ingerència russa a la campanya de Trump va concloure que no era certa l'afirmació que Sarah Sanders havia repetit davant la premsa que "incomptables membres de l'FBI" li havien dit que estaven d'acord amb la decisió de Trump d'acomiadar el cap de l'agència, James Comey. Ella mateixa va admetre després que s'havia equivocat amb aquella afirmació.

Recomanen acomiadar Conway

Al mateix temps que marxa Sanders, una altra de les dones lleials de l'equip de Trump també trontolla al seu càrrec. Una agència federal ha recomanat acomiadar l'assessora de la Casa Blanca Kellyane Conway per haver incomplert la legislació sobre compatibilitats, per haver realitzat activitats de campanya política per a alguns candidats mentre té un càrrec públic al govern.

En un informe enviat al president sobre Conway, que acompanya Trump des de la campanya electoral i actua sovint com una de les seves portaveus més aferrissades, es diu que ha incomplert reiteradament la norma i "manté un total menyspreu per la llei". "Les violacions de Conway, si es deixen sense càstig, envien el missatge a tots els treballadors públics federals que no han de complir les restriccions legals. Les seves accions erosionen el fonament principal del nostre sistema democràtic: el compliment de la llei", diu l'informe.

stats