Internacional 13/02/2018

Dimiteix el ministre d'exteriors holandès per haver mentit sobre una reunió amb Putin

Halbe Zijlstra va assegurar que havia sentit el president rus parlant dels seus plans expansionistes

Agències
2 min
El ministre d'exteriors neerlandès, Halbe Zijlstra, sortint aquest dimarts del parlament després d'anunciar la seva dimissió

La HaiaEl ministre d'exteriors holandès, Halbe Zijlstra, ha presentat aquest dimarts la seva dimissió al Parlament després de reconèixer que va mentir sobre una pretesa trobada amb el president rus, Vladímir Putin, el qual hauria parlat dels seus plans expansionistes per recuperar la "Gran Rússia". En realitat, Zijlstra no va sentir aquestes paraules, sinó que una tercera persona els hi va fer arribar.

"M'hauria agradat fer-ho d'una altra manera. Vaig triar una opció incorrecta. No ho hauria d'haver fet així. Es tracta de la credibilitat d'un ministre", ha dit Zijlstra en un discurs al Parlament, en el qual ha anunciat la seva dimissió. Zijlstra, del partit liberal VVD -un dels quatre grups que conformen la coalició de govern-, només portava en el càrrec des d'octubre.

El ja exministre ha afirmat en diverses ocasions durant els últims anys que ell havia sigut present en una trobada amb Putin l'any 2006 i que hi havia sentit a parlar de les pretensions expansionistes del president rus d'annexionar-se Ucraïna i el Kazakhstan per formar la "Gran Rússia". En realitat Zijlstra no va ser en aquesta trobada, sinó que va parlar amb un exdirectiu de la petroliera Shell que sí que va anar a la reunió a casa de Putin i que, segons va afirmar, mai no ha dit les paraules que el ministre ha repetit els últims anys.

El directiu de Shell ha escrit aquest dimarts una carta a la premsa holandesa en la qual també assegura que Zijlstra va mal interpretar la conversa perquè Putin "parlava en termes històrics" i no en un "to d'amenaça" cap a Europa. La dimissió del responsable d'Exteriors s'ha produït durant una sessió al Parlament holandès en la qual es debatia la polèmica suscitada pels seus comentaris.

stats