Internacional 02/05/2017

Duterte dona llargues a Trump

El president dels Estats Units havia convidat el seu homòleg filipí a la Casa Blanca, però aquest diu que està "molt ocupat"

Efe
1 min
El president de les filipines, Rodrigo Duterte, durant el seu discurs a bord d'un vaixell xinès.

ManilaEl president de les Filipines, Rodrigo Duterte, ha evitat confirmar si acceptarà la invitació a la Casa Blanca del seu homòleg nord-americà, Donald Trump. Duterte prefereix, en aquest moment, donar prioritat a les seves relacions amb la Xina.

"Estic molt ocupat, no puc fer cap promesa definitiva. Tinc planejat anar a Rússia, a Israel...", s'ha justificat el líder filipí durant una vista la nit de dilluns a una flota de vaixells xinesos que eren a Davao.

Donald Turmp va convidar diumenge Duterte a visitar la Casa Blanca, "per debatre la important aliança entre ambdós països", després que tots dos tinguessin una amistosa conversa telefònica. L'administració dels EUA assegura que cerca suports dels països de l'Àsia Oriental per tal d'aïllar encara més a Corea del Nord, en un moment de tensió pels assaigs de míssils i els avanços en el programa nuclear del règim de Kim Jong-un.

Duterte, que el setembre passat va insultar Barack Obama perquè aquest havia criticat la seva guerra contra les drogues, ha donat un gir a la política exterior de les Filipines des de la seva arribada al poder el passat mes de juny, allunyant-se de Washington -el seu aliat tradicional- i amb un acostament a la Xina.

El mandatari filipí va visitar al seu homòleg xinès, Xi Jinping, a Pequín el passat mes d'octubre i des de llavors els dos han reforçat les relacions i han suscrit varis acords de cooperació.

stats