Internacional 28/09/2018

Duterte admet "execucions extrajudicials" durant el seu mandat

Les paraules del president filipí poden servir de prova per al Tribunal Penal Internacional

Efe
2 min
Rodrigo Duterte va pronunciar les polèmiques paraules en un discurs al palau presidencial.

ManilaEl president de les Filipines, Rodrigo Duterte, ha admès per primera vegada que s'han dut a terme "execucions extrajudicials" al país en la campanya contra els narcòtics que va iniciar quan va arribar al poder l'any 2016 i que ha costat la vida a més de 4.800 persones sospitoses de consumir droga o traficar-ne.

"El meu únic pecat són les execucions extrajudicials", ha afirmat el mandatari en un discurs al Palau de Malacañan, segons un comunicat difós per la mateixa oficina presidencial. Duterte també ha advertit que les operacions contra el narcotràfic continuaran fins al 2022, segons aquest mateix comunicat.

Aquestes declaracions del president filipí podrien ser utilitzades en contra seva pel Tribunal Penal Internacional, que estudia dues denúncies presentades contra ell, ja que ja no es tracta que altres persones l'acusin d'execucions extrajudicials, sinó que ell mateix les ha reconegut.

"L'admissió verbal de Duterte serà una prova sòlida en la recerca popular de justícia", ha declarat la senadora Risa Hontiveros. Per la seva banda, Amnistia Internacional ha destacat en un comunicat que "la presumpta admissió del mateix president destaca la urgent necessitat d'investigacions internacionals sobre els milers d'assassinats i altres violacions dels drets humans comesos en nom de la guerra contra la droga del govern".

El portaveu de la presidència a les Filipines, Harry Roque, ha intentat sortir al pas després que s'hagin fet públiques les declaracions de Duterte, i ha dit que les seves paraules eren "una broma" i "no s'han de prendre literalment".

L'anomenada guerra contra les drogues va començar quan Duterte va arribar al govern, l'1 de juliol del 2016. El president va concedir llibertat a la policia per disparar contra qualsevol persona que considerés sospitosa de consum o tràfic de droga i que es resistís a la seva detenció.

Segons dades oficials de l'Agència Antidroga de les Filipines, un total de 4.854 sospitosos han mort en batudes policials i 155.193 més han estat arrestats en més de 100.000 operacions antidroga que s'han dut a terme a tot el país. En canvi, les organitzacions de defensa dels drets humans com Human Rights Watch o Amnistia Internacional calculen que la xifra de morts arriba fins als 15.000.

stats