Internacional 14/12/2012

Egipte es manifesta abans del referèndum

Almenys deu persones han resultat ferides a Alexandria en diversos enfrontaments entre els opositors i els partidaris de Mursi. La consulta està convocada per als dies 15 i 22 de desembre i no en una sola jornada perquè hi ha molt pocs jutges disposats a garantir-ne la transparència

Ara
2 min
Opositors de Mursi a la plaça Tahrir del Caire. REUTERS

BarcelonaAlmenys deu persones han resultat ferides aquest divendres en enfrontaments entre opositors i partidaris del president egipci, Mohamed Mursi, a la ciutat portuària d'Alexandria, segons ha informat l'agència de notícies egípcia Mena. Els xocs han començat davant d'una de les principals mesquites de la ciutat, a uns 200 quilòmetres al nord del Caire.

Tres cotxes han estat incendiats, segons ha informat l'agència, que afegeix que els ferits han rebut atenció mèdica a l'hospital de campanya que s'ha habilitat just al costat de la mesquita.

Els antidisturbis han instal·lat barreres en un intent de contenir els xocs, on entre els dos bàndols s'han llençat pedres. Testimonis citats per l'agència de notícies han assenyalat que la violència ha esclatat després que alguns simpatitzants de Mursi han increpat els manifestants que criticaven el mandatari i el referèndum sobre la nova Constitució que s'ha de celebrar entre aquest dissabte i el 22 de desembre.

Els no-islamistes

Al Caire, davant del palau presidencial i la cèntrica plaça Tahrir s'hi han reunit diverses forces polítiques no-islamistes –tot i que en menor quantitat que en altres convocatòries– sota el lema "No al referèndum".

Els opositors –units al Front de Salvació Nacional– rebutgen el referèndum ja que consideren que no es compleixen les condicions necessàries per celebrar-lo, ja que volen que se celebri en un sol dia i que compti amb la supervisió judicial completa.

La consulta està convocada per als dies 15 i 22 de desembre, i no en una sola jornada, perquè hi ha molt pocs jutges disposats a garantir-ne la transparència. Molts d'ells boicotejaran la cita per protestar contra les últimes decisions del president egipci, Mohamed Mursi.

Els opositors també critiquen que el text constitucional hagi estat redactat i aprovat sense el consens d'una assemblea de la qual s'ha retirat la minoria laica com a protesta pel domini islamista.

Els partidaris de Mursi

La resposta a aquestes crítiques salafistes, els Germans Musulmans i membres de la institució sunnita Al-Azhar, entre altres grups, protagonitzaran una concentració massiva aquest divendres davant d'una mesquita en un dels barris de la capital, Madinet Nasr. Els islamistes, però, defensaran les decisions del president i demanaran el vot a favor del projecte de la Constitució.

Un Egipte dividit

Egipte viu una forta polarització política davant el referèndum constitucional, perquè s'han reforçat les mesures de seguretat amb el desplegament de 120.000 militars.

El ministeri de l'interior egipci ha assenyalat aquest divendres en un comunicat que ha pres les mesures necessàries per tal de garantir el procés i que mantindrà la seguretat des de l'exterior dels col·legis electorals, en coordinació amb les Forces Armades en una jornada declarada festiva perquè els funcionaris puguin anar a votar.

stats