Internacional 14/07/2014

Egipte proposa un alto el foc a Hamàs i Israel

Netanyahu estudiarà l'oferta

Efe
1 min
Manifestació a França en protesta pels atacs contra Gaza. PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS

El CaireEgipte ha presentat avui dilluns una iniciativa per donar una sortida al conflicte entre Israel i els islamistes de Hamàs, que estipula el cessament de les hostilitats per part de totes dues parts a partir d'aquesta matinada, a les 8 del matí hora catalana. El govern hebreu ja ha avançat que demà es reunirà d'urgència per debatre l'oferta.

Segons un comunicat del ministeri d'Exteriors, Egipte ha fet una crida a ambdues parts a declarar un "alto el foc immediat" de qualsevol operació militar, ja sigui aèria, terrestre o marítima. El cessament de les hostilitats hauria d'entrar en vigor a les 8 del matí, segons la iniciativa elaborada arran dels contactes mediadors d'Egipte amb responsables israelians i de les diferents faccions palestines involucrades en l'ofensiva.

Si es compleix l'alto el foc, el pla egipci estableix l'obertura dels passos de la frontera amb Gaza per facilitar la circulació de persones i provisions. Així, 48 hores després de l'entrada en vigor de la treva, delegacions d'alt nivell d'Israel i de les diferents faccions palestines viatjaran al Caire. Responsables egipcis mantindran converses amb cadascuna de les parts per separat per garantir el compliment de la iniciativa i tractar assumptes de seguretat.

L'oferiment egipci coincideix amb la visita del secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, al Caire per abordar la crisi en el marc del seu esforç per impulsar l'alto el foc.

stats