Internacional 06/09/2013

Cau l'europeisme dels ciutadans espanyols

Només un 28% creu que la seva veu compta a la UE

Laia Forès
1 min
La bandera de la Unió Europea. REUTERS

Brussel·lesSi fins fa ben poc els espanyols eren els més europeistes, la crisi ha capgirat la truita. Segons un Eurobaròmetre fet públic avui pel Parlament Europeu, els ciutadans de l'Estat que consideren que la pertinença a la Unió Europea és positiva ha caigut per sota de la mitjana europea, que se situa en el 50%. Només el 47% dels espanyols creu que és bo pertànyer a la UE.

També s'instal·la la sensació que Espanya no hi pinta res. El nombre d'espanyols que consideren que la veu del govern de Mariano Rajoy no compta a Europa se situa en el 50%, mentre que la mitjana europea dels ciutadans que creuen que el seu país no té veu a la UE és del 34%. A més a més, només un 28% dels espanyols creuen que la seva pròpia veu com a ciutadans compta a Europa.

L'Eurobaròmetre també revela que més de la meitat dels europeus (55%) estarien més disposats a votar en les eleccions europees del 2014 si els grups polítics del Parlament Europeu proposessin el seu candidat a presidir la Comissió Europea. Els comicis europeus, previstos per al maig de l'any que ve, acostumen a registrar una participació molt baixa als estats membres on votar no és obligatori.

Elecció directa

Com a novetat de cara a la propera legislatura, el Parlament Europeu decidirà el nom del nou president de l'executiu comunitari, però aquest canvi sembla no satisfer del tot: set de cada deu europeus voldria que el substitut de José Manuel Durao Barroso fos escollit directament pels ciutadans.

stats