Internacional 30/03/2014

Jean-Marc Pujol guanya la segona volta i desactiva l'amenaça del Front Nacional a Perpinyà

La UMP s'ha imposat a la capital de la Catalunya Nord amb un 54,9% dels vots

Acn
2 min
La participació a la capital nord-catalana ha estat del 62,6%, un 5,5% superior a la registrada diumenge passat / ACN

PerpinyàLa UMP de Jean-Marc Pujol ha guanyat la segona volta de les eleccions municipals a Perpinyà aconseguint el 54,9% dels vots. Amb aquests resultats, l'alcalde sortint s'ha imposat al Front Nacional de Louis Aliot, que, tot i guanyar la primera volta de les municipals i partir com a favorit, s'ha hagut de conformar amb el 45,1% dels sufragis. Un dels factors que expliquen la victòria de la UMP, formació que inclou a la seva llista el partit catalanista Unitat Catalana, és que la participació ha estat més alta del que es preveia inicialment. Així, mentre que a la primera volta van votar el 57,12% dels 75.000 electors cridats a les urnes, aquest diumenge la participació s'ha enfilat fins al 62,69%.

Amb aquests resultats, la UMP de Jean-Marc Pujol ha aconseguit per poc marge desactivar el fort creixement que el Front Nacional ha tingut al conjunt de l'estat francès i, en especial, a la Catalunya Nord. De fet, el líder ultradretà Louis Aliot va ser capaç de guanyar amb el 34% dels vots la primera volta de les eleccions i es presentava com el gran favorit de cara a la jornada electoral d'aquest diumenge.

El factor clau que ha decidit la victòria de la UMP ha estat l'alta participació registrada, que ha estat del 62,6%, 5,5 punts per sobre de l'obtinguda a la primera volta dels comicis. Una participació que ha afavorit que els votants d'esquerra, que en aquesta segona volta no han pogut fer costat al seu candidat Jacques Cresta, que es va retirar després dels pobres resultats obtinguts a la primera volta (12%), hagin apostat per l'alcalde sortint per evitar la victòria del Front Nacional.

A banda dels votants d'esquerra, pràcticament tots els caps de llista que van concórrer a la primera volta de les municipals de la setmana passada han demanat el vot per a Jean-Marc Pujol per barrar el pas a la ultradreta. També ho han fet els partits i associacions catalanistes.

El 54,9% dels vots aconseguits per la UMP li asseguren un mínim de 42 consellers municipals a l'Ajuntament de Perpinyà, d'un total de 55. D'aquests, un mínim de dos consellers seran per al partit catalanista Unitat Catalana, de Brice Lafontaine, que ha format part de la llista de Jean-Marc Pujol.

stats