Grècia
Internacional 07/05/2012

L'extrema esquerra grega refusa formar govern amb Nova Democràcia

El líder de Syriza, la sorpresa de les eleccions, es nega a formar coalició amb un partit que dóna suport a l'austeritat exigida des d'Europa. El líder conservador, Andonis Samaràs, haurà de formar govern abans de tres dies o el mandat passarà a mans de l'extrema esquerra, segona en els resultats de diumenge

Efe
1 min
El líder de Nova democràcia, Andonis Samaràs, saluda a Alexis Tsipras, del partit Syriza / EFE

AtenesLa coalició de l'esquerra radical Syriza, segona força política grega després de les eleccions del diumenge, ha refusat aquest dilluns l'oferta per formar un govern de coalició amb el líder conservador Andonis Samaràs, de Nova Democràcia, guanyador feble dels comicis.

Alexis Tsipras, líder de Syriza, ha justificat la seva decisió explicant que Samaràs va signar i va donar suport al memoràndum de mesures d'austeritat a canvi del segon pla de rescat a Grècia "que esclavitza el país" i contra el qual Syriza ha fet campanya. "Nosaltres continuarem treballant perquè hi hagi un govern de forces principalment d'esquerra perquè el país es deslligui del memoràndum i de la política de les retallades i perquè aquestes siguin reemplaçades per una política del desenvolupament", ha afirmat després de la reunió amb Samaràs. A més, Tsipras ha exigit a "l'interior i exterior del país" que no prenguin cap mesura fins que s'hagi format un nou govern, en al·lusió a les amenaces de l'FMI de no seguir pagant el rescat si no s'aproven les mesures d'austeritat a les quals es va comprometre el govern sortint.

Samaràs no compta amb el suport suficient per governar i va perdre l'opció de fer-ho conjuntament amb els socialdemòcrates del Pasok per la pèrdua de vots d'ambdós partits, que no arriben a la majoria necessària. Evànguelos Venizelos, líder del Pasok, ja ha manifestat la seva intenció de formar un govern de coalició. Malgrat això, de moment, ni el Partit Comunista ni els Grecs Independents estan disposats a unir-se amb Nova Democràcia.

stats