Internacional 25/02/2015

Enfrontaments violents entre mestres i policies a Mèxic en una manifestació pel pagament dels sous

Més d'un centenars de professors queden detinguts

Ara
2 min
Un dels mestres ferits a la manifestació d'Acapulco. CLAUDIO VARGAS / RETUERS

BarcelonaPolicies federals de Mèxic han reprimit amb força una manifestació de milers de mestres que bloquejaven una gran avinguda als voltants de l'aeroport d'Acapulco per exigir el pagament dels seus salaris. La manifestació ha acabat amb més d'un centenar de detinguts i una dotzena de ferits, la meitat dels quals són agents. A més, el col·lectiu també ha reclamat "justícia" per al cas dels estudiants desapareguts a Iguala.

Segons informen els mitjans locals, a última hora de la tarda [matinada, hora catalana] els mestres es van concentrar al Bulevard de les Nacions per intentar bloquejar l'aeroport de la ciutat turística del Pacífic i en el seu intent, van projectar un autobús contra la tanca dels agents federals que protegien l'accés a la terminal.

Els policies van respondre amb l'ús de porres i gas lacrimogen contra els manifestants, el que va derivar en un enfrontament en el qual els mestres van utilitzar pals, tubs i pedres contra els agents, va constatar l'agència Efe. Centenars de mestres es van refugiar als centres comercials de la zona, on van acudir representants de la Comissió Nacional de Drets Humans i de la Comissió dels Drets Humans de Guerrero. Per la seva banda, el governador de Guerrero ha reclamat "diàleg" per solucionar el conflicte.

Aquest és l'estat on el 26 de setembre de l'any passat van desaparèixer 43 estudiants de l'escola de magisteri d'Ayotzinapa.

Les investigacions de la fiscalia han assenyalat com a responsables de la desaparició i mort oficial, encara que només s'ha identificat un cadàver, a mans de policies i membres del crim organitzat de la zona d'Iguala. De moment, s'han trobat 50 cossos a la fossa comuna on, segons els detinguts pel segrest dels joves, es van enterrar amb calç els cadàvers.

stats