Internacional 22/02/2019

Una epidèmia de xarampió deixa almenys 189 morts a les Filipines

El brot ja ha afectat 11.450 ciutadans a causa de la por a la vacunació

Ara
1 min
Una nena es vacunada a les Filipines

BARCELONAUna epidèmia de xarampió ha deixat ja 189 morts a les Filipines. El brot ha afectat 11.450 ciutadans des de principis d'any, segons informa el ministeri de Salut del país. La situació s'ha tornat especialment delicada a l'àrea metropolitana de Manila, una zona amb una gran densitat de població i 13 milions d'habitants. Només allà s'hi han detectat 2.936 casos i 52 morts.

Un problema causat per no vacunar als nens

La majoria de víctimes d'aquesta epidèmia han estat nens sense vacunar. Les autoritats estimen que uns 2,6 milions de nens no han estat immunitzats. I és que a les Filipines hi va haver una gran polèmica a causa de la vacuna Dengvaixa, contra el dengue, que es va administrar a les escoles entre el 2016 i el 2017 i que va causar la mort de molts infants. La farmacèutica que la fabricava, la francesa Sanofi Pasteur, es va veure obligada a admetre el 2017 que la vacuna provocava símptomes molt més greus en la gent que es contagiava amb el virus.

Aquesta negligència ha provocat el rebuig de la població al sistema públic de vacunació. Les autoritats han iniciat una campanya per recuperar la confiança: la iniciativa compta amb el suport de personalitats conegudes al país com el boxejador Manny Paquiao o el president, Rodrigo Duterte.

Amb la intenció d'aturar el brot de cara a l'abril, també s'ha iniciat una campanya d'immunització massiva a tot el país. Es pretén vacunar, per primera vegada o amb una segona vacuna de reforç, uns 12 milions de nens.

El xarampió és una malaltia que infecta l'aparell respiratori. Entre els possibles símptomes hi ha la diarrea severa, la pneumònia o la pèrdua de visió.

stats