Internacional 04/03/2020

Mort a trets un immigrant que intentava entrar a Grècia des de Turquia

Atenes nega els atacs mentre Erdogan reclama a la UE suport a Síria a canvi de tancar la frontera

Ara / Júlia Manresa Nogueras
3 min
Un grup de refugiats que es manidestaven a la frontera  s'emporten un home ferit per la policia grega

Barcelona / Brussel·lesEl conflicte a la frontera entre Grècia i Turquia s'agreuja enmig d'una guerra d'acusacions creuades entre els governs d'Atenes i Ankara. El governador de la ciutat d'Edirne, a la banda turca de la frontera, ha anunciat aquest dimecres que els atacs dels soldats grecs a la frontera han provocat la mort d'un migrant que intentava entrar a Grècia. A més, cinc persones han resultat ferides. El comunicat acusa els soldats grecs de fer servir gas lacrimogen, pilotes de goma i fins i tot munició real. Però Atenes ho nega tot i acusa Turquia de fer servir fake news per fer xantatge a la Unió Europea.

"Malgrat totes les evidències que Turquia està orquestrant tota aquesta operació, hi ha un seguit de fake news que venen des d'Ankara sobre la presumpta violència de la policia grega. Les forces policials gregues mai han fet servir armes contra els immigrants i òbviament no hi ha hagut víctimes", ha explicat el ministre d'Estat grec, Georgios Gerapetritis, en una roda de premsa a Brussel·les. De fet, el mateix ministre ha assegurat que han sigut les autoritats policials gregues les que han rebut forts atacs i fins i tot "han vist perillar les seves vides" per protegir les fronteres.

Tot plegat deixa milers de persones atrapades a les portes d'Europa enmig d'un foc creuat d'acusacions entre estats i de xantatges polítics. D'una banda, Grècia i la Unió Europea acusen Erdogan d'utilitzar i "manipular" els refugiats com una arma política per aconseguir més diners de la Unió Europea i suport en la guerra de Síria. De l'altra, Grècia presumeix de ser capaç de "protegir" les fronteres europees i d'haver sigut capaç d'aconseguir el suport "inequívoc" (amb paraules de la Comissió) de Brussel·les. Alhora, pressiona la resta de països perquè li donin suport i comparteixin responsabilitat, ja que fins ara han sigut incapaços de pactar una política migratòria i d'asil comuna. "Hem fet el que és correcte, hem protegit les fronteres de la UE, però això no és cosa només de Grècia, necessitem la solidaritat efectiva dels nostres socis europeus", ha dit Gerapetritis.

Erdogan manté el xantatge i Europa comença a cedir

Mentrestant, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha ofert aquest matí una roda de premsa en què ha dit que espera poder pactar un alto el foc a la regió d'Idlib, al nord de Síria, en la seva reunió de demà dijous amb el president rus, Vladímir Putin, a Moscou. En aquesta regió del nord de Síria, l'exèrcit turc i els rebels sirians s'enfronten a les forces governamentals sirianes de Baixar al-Assad que tenen el suport de Rússia. Erdogan ha fet també una crida a la Unió Europea per demanar-li que doni suport a Síria si vol que Turquia torni a tancar les portes als refugiats que estan travessant ara la frontera cap a Grècia.

I justament es reunia amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i amb l'Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, que ja han començat a cedir al xantatge emetent un comunicat en què asseguren que Europa "està a punt per incrementar el suport als sirians de Turquia". Cal recordar que l'acord entre Ankara i la Unió Europea firmat el 2016 implicava donar a Turquia les claus per tancar la porta als refugiats a canvi de 6.000 milions d'euros, dels quals se n'han pagat ja 3.200 milions.

Per la seva banda, el Kremlin també espera un ràpid acord per a la regió. "Tenim intenció de debatre sobre la crisi d'Idlib, esperem arribar a una entesa sobre les seves causes i els seus efectes nocius i arribar a un conjunt de mesures necessàries conjuntes", ha declarat als periodistes el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov.

Mentrestant, sobre el terreny, a Síria les forces armades turques amb el suport de rebels sirians han intensificat els seus atacs sobre l'exèrcit de Baixar al-Assad a Idlib, on en les últimes hores han mort dos soldats turcs més. Va ser precisament un atac aeri d'Al-Assad que va matar 33 soldats turcs el que va portar Erdogan a obrir les fronteres amb Grècia per pressionar la UE perquè l'ajudi a Síria.

stats