Internacional 07/05/2019

Erdogan defensa que es repeteixin les eleccions municipals a Istanbul

El president turc diu que gairebé 15.000 vots van ser usurpats

Ara
2 min
Erdogan en una conferència a Ankara.

BarcelonaEl president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha celebrat la decisió de la Comissió Electoral, que aquest dilluns va anul·lar els resultats de les eleccions municipals del 31 de març a Istanbul, on el partit socialdemòcrata va aconseguir l'alcaldia. El mandatari creu que la repetició dels comicis que van donar la victòria als seus rivals després de 25 anys de governs conservadors a la capital econòmica de Turquia "és un pas important per a la democràcia". Erdogan ha defensat que "hi va haver una corrupció organitzada, irregularitats i anarquia" en la votació, en què el candidat socialdemòcrata, Ekrem Imamoglu, es va imposar per 23.000 vots.

"La voluntat de gairebé 15.000 persones que van votar l'AKP [el partit d'Erdogan] ha estat usurpada, amb errors molt més importants que els comesos amb qualsevol altre partit", ha dit Erdogan en una compareixença retransmesa pel canal de televisió NTV.

Erdogan ha explicat que, en conèixer la derrota, "estaven preparats per respectar la voluntat de la nació". Però en els dies posteriors, quan van veure les enquestes i el nombre de vots nuls, van trobar "un panorama totalment diferent" i van decidir interposar un recurs davant de la Comissió Electoral per impugnar el resultat de les eleccions.

Protestes als carrers i tensió econòmica

Milers de manifestants van sortir espontàniament dilluns a la nit als carrers d'Istanbul quan van conèixer la decisió de la màxima autoritat electoral del país. Grups de veïns feien sonar cassoles des de balcons i finestres i molts conductors tocaven els clàxons.

La patronal més gran de Turquia, Tüsiad, va expressar en un comunicat la seva "preocupació" davant la perspectiva d'un nou període de campanya electoral en un moment en què considera que el govern "s'ha de centrar en una agenda de reforma econòmica i democràtica". Erdogan ha replicat que "alguns grups empresarials estan fent estranyes declaracions després de la decisió de la Comissió. Això que fan és incorrecte, haurien de saber quin és el seu lloc. Sens dubte, podem tenir els nostres defectes, però avui ens enfrontem a tot un sabotatge econòmic".

La lira turca ha caigut un 2% davant la repetició dels comicis. Els analistes turcs atribueixen aquesta caiguda a la incertesa política.

stats