SEGURETAT ALIMENTÀRIA
Internacional 11/06/2019

Escàndol a França per la distribució d’hamburgueses fetes de greix

Se’n van adquirir 780 tones per alimentar persones necessitades

Alícia Sans
3 min
Escàndol a França per la distribució d’hamburgueses fetes de greix

ParísDes de fa un any, quatre associacions caritatives franceses han rebut 780 tones d’hamburgueses congelades per alimentar els més necessitats sense saber que els donaven gat per llebre. En aquest cas, hamburgueses fetes de greix, pell animal i carn processada barrejades amb soja i midó, dos productes que no estan autoritzats en aquest tipus d’aliment. És a dir, les hamburgueses estaven fetes gairebé de tot menys de carn picada.

Al febrer, les mateixes associacions víctimes d’aquest frau van alertar les autoritats franceses que el gust, el color i la textura de les hamburgueses no els semblava l’habitual. La Creu Roja, Les Restos du Coeur, el Secours Populaire i la Federació Francesa de Bancs d’Aliments van demanar a la direcció general de la Competència, el Consum i la Repressió del Frau (DGCCRF) que examinés el producte.

És així com les investigacions van confirmar que les hamburgueses no complien la normativa que regula la qualitat d’aquest producte: “Excés de greix, mala qualitat dels teixits i defectes en la composició”, apunten els experts d’aquesta direcció que depèn del ministeri d’Economia. Tot i això, des de la DGCCRF asseguren que la salut dels consumidors no corre perill després d’analitzar microbiològicament desenes de mostres.

L’empresa francesa responsable de la comercialització importava les hamburgueses de Polònia per disminuir els costos de producció i augmentar així el marge de beneficis. “Sembla que una altra empresa també francesa hauria actuat d’intermediària”, va precisar la DGCCRF, que no ha facilitat el nom de les dues companyies. Els responsables d’aquestes empreses ja han declarat davant aquesta direcció governamental, que farà arribar a la justícia les conclusions de la investigació. Els fets podrien constituir un delicte penal i els responsables es podrien enfrontar a una pena de dos anys de presó i 1,5 milions d’euros de multa.

En un comunicat conjunt, les quatre associacions afectades han demanat una compensació econòmica per cobrir el cost d’emmagatzematge de les hamburgueses fraudulentes, ja que les han de mantenir als seus locals mentre s’investiga el cas. Aquestes hamburgueses congelades formen part dels 27 productes que el Fons Europeu d’Ajuda als Més Necessitats (FEAD) va recomanar l’any 2018 per alimentar cinc milions de persones a França. “Es tracta de persones que ja són pobres i que es troben amb això, sincerament és una falta de respecte”, s’indignava un membre del Secours Populaire davant les càmeres de France 3.

Amb tot, la revista Marianne apuntava que una part de la responsabilitat d’aquest escàndol alimentari també hauria de recaure sobre l’estat francès. Si bé la Comissió Europea s’encarrega d’aprovar els pressupostos de la FEAD per a cada estat de la Unió Europea, cada país decideix com es gasten aquests fons. Per exemple, les autoritats poden encarregar-se de comprar menjar i altres productes i entregar-los a les organitzacions assistencials, o bé proporcionar diners a les associacions perquè elles mateixes comprin aquests articles.

En el cas de França, cada any s’anuncien licitacions gràcies a aquests fons de la FEAD per adquirir aliments al millor preu. France AgriMer, un organisme que depèn del ministeri d’Agricultura, es va encarregar de gestionar la compra a l’engròs d’aquest lot d’hamburgueses. Segons Marianne, l’únic criteri que va fer servir va ser el baix preu. En cap cas s’hauria valorat, doncs, la qualitat del producte. Així és com France AgriMer va optar per l’empresa que li oferia un lot de 1.500 tones d’hamburgueses per una mica més de cinc milions d’euros. És a dir, a uns 3,5 euros el quilo de carn picada. Un preu molt econòmic que ara pagaran car.

stats