Internacional 24/06/2017

Una esllavissada de terra a la Xina deixa almenys 141 desapareguts

Un poble sencer queda sepultat a la província de Sichuan, al sud-oest del país

Ara
2 min
Equips de rescat treballant a la zona de la Xina on una esllavissada he enterrat 46 cases

BarcelonaAlmenys 140 persones han desaparegut al sud-oest de la Xina a causa d'una brutal esllavissada de terra i roques que ha sepultat un poble sencer. Els fets han tingut lloc a les 06.00, hora local –cap a mitjanit, hora catalana–, quan la majoria dels veïns eren a casa. Amb tot, encara no se sap quantes persones exactament hi podria haver sota les runes. En aquesta època de l'any, els infants a la Xina no van a escola perquè fan vacances d'estiu. Per tant, hi podria haver més nens al poble del que és habitual. I també turistes. Es calcula que, com a màxim, s'hi allotjaven dos centenars de persones.

La localitat que ha quedat engolida pel fang i les roques es diu Xinmo, i és a la província de Sichuan. Les autoritats han calculat que hi ha almenys 62 habitatges que han quedat completament sepultats, a més de 2 quilòmetres del curs d'un riu i 1.600 metres d'una carretera. De fet, a sobre del poble hi ha caigut la part alta de tota una muntanya.

Un representant local, Li Yuanjun, que ha arribat al poble poc després de la desgràcia, ha descrit un panorama apocalíptic. "En tot el poble no es pot veure ni una sola casa", ha lamentat. "Totes han quedat totalment sepultades per les roques".

Un equip de rescat amb més de mil persones s'ha traslladat a la zona, amb excavadores i un instrument de detecció de vida, segons ha informat el portaveu del govern provincial de Sichuan, Tang Limin. Aquesta administració ha posat en marxa el nivell més alt de resposta de socors en cas de desastre.

Equips de rescat treballant a la zona de l'esllavissada que ha sepultat un poble a Sichuan, a la Xina

Imatges difoses per la televisió oficial CCTV mostren soldats aixecant roques pesants i excavadores treballant a la zona on hi havia el poble. De moment s'ha pogut rescatar una parella i el seu fill. Altres veïns que continuen sepultats han intentat posar-se en contacte amb els serveis de rescat a través dels telèfons mòbils. Un bomber també ha explicat que ha sentit els crits d'una dona a sota la terra.

En aquesta època de l'any, a la Xina són freqüents les pluges torrencials i és comú que hi hagi inundacions, esllavissades i altres catàstrofes motivades per fenòmens meteorològics.

Segons informa l'agència Xinhua, a les províncies de Hunan i Hubei, al centre de la Xina, les inundacions provocades per les pluges dels dos últims dies han afectat unes 466.500 persones i han causat la mort almenys de dues més. S'han ensorrat mig centenar de cases, de manera que han hagut de ser evacuades més de 9.000 persones.

Malgrat això, persones que viuen prop de la zona on hi hagut l'esllavissada aquest dissabte asseguren que les pluges dels últims dies en aquesta àrea no han sigut gaire fortes. "Ha passat de sobte", ha explicat l'empleat d'un hotel de la vora del poble de Xinmo. "Ningú es podia imaginar que passaria una cosa així", ha assegurat.

La província de Sichuan és una zona remota i muntanyosa, on hi ha hagut esllavissades abans. El 2013 hi van morir 40 persones per una altra allau de terra i roques, i el 2014, onze. Així mateix, en aquesta província el 2008 hi va tenir l'epicentre un terratrèmol i van perdre la vida o desaparèixer 90.000 persones.

stats