Internacional 14/05/2019

Espanya evita el conflicte i retira una fragata d'una missió dirigida pels EUA davant la tensió amb l'Iran

La ministra Robles assegura que és una decisió "tècnica" i evita valorar la situació al golf Pèrsic

Júlia Manresa
3 min
Imatge d'arxiu de la fragata Méndez-Núñez.

Brussel·lesLa Unió Europa ja va deixar clar ahir que farà tot el possible per rebaixar la tensió entre Washington i l'Iran. I Espanya no vol desmarcar-se d'aquesta política. La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha ordenat la retirada de la fragata 'Méndez Núñez', que tenia 215 mariners a bord i que fins ara acompanyava un grup de combat dels Estats Units encapçalat pel portaavions 'Abraham Lincoln'. L'11 de maig el portaavions va ser enviat cap a l'estret d'Ormuz per pressionar l'Iran quan aquest va anunciar que també es retiraria de l'acord nuclear amb els Estats Units si els seus socis europeus i la Xina no l'ajudaven a evitar les sancions creixents imposades per Washington.

Robles, que aquest dimarts és a Brussel·les per al Consell d'Exteriors i de Defensa, ha volgut evitar qualsevol explicació política a la decisió de retirar la fragata. La UE (i per tant també Espanya) es troba enmig del foc creuat entre Washington a Teheran i per això s'evita el conflicte de totes totes. La ministra de Defensa en funcions ha repetit diverses vegades que s'ha tractat d'una decisió "tècnica", que s'ha d'entendre en la "normalitat" d'un acord bilateral amb els Estats Units que no preveia aquesta nova operació. Robles no s'ha cansat de repetir que l'objectiu de l'operació que havia ajuntat la fragata 'Méndez Núñez' i el portaavions 'Abraham Lincoln' era principalment la "commemoració del cinquè centenari de la volta al món", i que la decisió que va prendre l'administració de Donald Trump d'enviar-los al golf Pèrsic no estava prevista en aquest pacte. Per això, ha qualificat "d'interrupció provisional" la retirada de la 'Méndez Núñez'.

Robles no ha sortit en cap moment d'aquest guió i ha argumentat que no és la seva feina entrar en valoracions sobre la tensió bèl·lica a la zona. Tampoc ha volgut valorar si la decisió s'havia pres pel risc per a la tripulació de la fragata. Tot i això, aquesta retirada arriba just després que ahir alguns ministres d'Exteriors de la Unió Europea manifestessin la seva por a la possibilitat que el conflicte entre els Estats Units i l'Iran acabés esclatant per accident. Ahir el responsable de la diplomàcia nord-americana, Mike Pompeo, va visitar Brussel·les per sorpresa (i sense ser convidat) per reunir-se no només amb l'alta representant de la UE, Federica Mogherini, sinó també amb els ministres del ram dels països europeus signants del tractat nuclear: el Regne Unit, Alemanya i França.

En aquesta trobada, els líders europeus van demanar a l'administració de Donald Trump que eviti l'escalada just després que Teheran exigís augmentar fins a 1,5 milions de barrils diaris de petroli les seves exportacions per mantenir-se en un pacte nuclear que els nord-americans van abandonar fa un any. La Unió Europea es troba, doncs, entre les pressions de l'Iran i les dels Estats Units, però amb la clara voluntat de "salvar" el pacte nuclear per evitar el conflicte. Per això ja ha posat en marxa un mecanisme financer que hauria de permetre continuar els negocis amb Teheran saltant-se les sancions imposades pels Estats Units, que bloquegen en part el comerç de cru i altres transaccions financeres.

En mig d'aquest conflicte s'ha trobat Espanya, que tenia aquest acord bilateral amb els Estats Units per a una operació que no esperava que la pogués situar en zona de conflicte. Per això, malgrat atribuir-ho oficialment a una motivació "tècnica", Robles ha ordenat la retirada "temporal" de la fragata, que ara es dirigirà a Bombai (Índia) per reforçar altres operacions contra la pirateria en què Espanya participa. I també per això Robles ha repetit diverses vegades que Espanya és un "país seriós" que actuarà "sempre" com un soci "fiable" tant de la Unió Europea com de l'OTAN.

stats