Internacional 21/12/2020

Espanya suspèn els vols procedents del Regne Unit per la nova soca

La Unió Europea no aconsegueix acordar una resposta coordinada a la nova variant del coronavirus

Albert Castellví Roca
4 min
La nova rutina a la terminal T1 del Prat, en imatges d’aquesta setmana.

SabadellL'aïllament del Regne Unit respecte a la Unió Europea s'ha avançat deu dies. I, en aquest cas, no han sigut les illes les que han decidit allunyar-se del continent, sinó que han sigut els països europeus els que han optat per distanciar-se al màxim dels britànics. En plena recta final de les agòniques negociacions sobre la relació que mantindran Brussel·les i Londres un cop s'acabi el període de transició del Brexit, el 31 de desembre, l'aparició d'una nova soca del virus del covid-19 a Anglaterra ha provocat que, de moment, 24 dels 27 països de la Unió Europea hagin prohibit l'arribada al seu territori de vols procedents del Regne Unit.

Però les restriccions no es limiten a la UE: països com l'Argentina, el Canadà, l'Índia, Suïssa, Xile, Rússia, Jordània i l'Aràbia Saudita també han restringit l'arribada de vols des del Regne Unit. A hores d'ara ja són més de 40 els estats que han imposat aquest tipus de limitacions.

Dins de la UE, un dels últims a fer-ho ha sigut Espanya, que aquest dilluns a primera hora de la tarda ha anunciat que se sumava a la cadena de restriccions que havien iniciat diumenge els Països Baixos, a la qual es van anar sumant la majoria de socis europeus. En el cas d'Espanya, la mesura entra en vigor aquest dimarts i no afectarà ni els ciutadans espanyols que viuen al Regne Unit ni els britànics amb residència a Espanya. Les mesures s'han adoptat de manera coordinada amb el govern portuguès.

Descoordinació europea

Diumenge, l'executiu de Pedro Sánchez s'havia limitat a anunciar un reforç en el control de les proves PCR dels passatgers procedents de la Gran Bretanya en ports i aeroports. La intenció del govern espanyol era esperar a la reunió del mecanisme de crisi de la Unió Europea que s'havia convocat per a aquest dilluns al matí, de la qual s'esperava que sortís una resposta conjunta dels Vint-i-set davant d'aquesta nova situació. Aquesta era la voluntat dels governs francès, alemany i espanyol, que demanaven a Brussel·les que coordinés una resposta comuna. Per no ha sigut així: la reunió del Mecanisme Integrat de Resposta Política a la Crisi de la UE només ha servit perquè els estats compartissin informació sobre les restriccions al moviment de passatgers i persones, tenint en compte les dades del Centre Europeu de Control de Malalties de la UE. Davant la falta d'acord, Espanya ha optat, ara sí, per prohibir l'arribada de vols del Regne Unit.

Malgrat que aquesta restricció està vigent ara a la majoria de països de la UE (només se'n mantenen al marge Grècia, Xipre i Eslovènia), les condicions varien molt d'un lloc a l'altre: Finlàndia, per exemple, mantindrà la prohibició com a mínim fins al 4 de gener, mentre que a França i a Dinamarca està previst que la restricció s'aixequi demà mateix.

D'altra, banda, i tenint en compte l'experiència de les primeres setmanes de la pandèmia, en què es va produir un caòtic tancament en cadena de les fronteres dins l'espai Schengen, els països de la UE han defensat en la seva reunió d'aquest dilluns la importància de mantenir les fronteres interiors obertes a la circulació i també la necessitat que es posin en pràctica mecanismes per repatriar els seus nacionals que viuen al Regne Unit. Fonts europees expliquen que en els pròxims dies el mecanisme es tornarà a reunir amb tota la informació disponible i s'espera que la Comissió Europea publiqui les seves recomanacions aviat.

Més contagiosa

Segons va anunciar el govern de Boris Johnson dissabte, la nova variant del virus és fins a un 70% més contagiosa i està al darrere del creixement, gairebé exponencial, del nombre de casos a Londres i al sud-est d'Anglaterra. Les anàlisis inicials que arriben des de Londres suggereixen que la mutació està al darrere de, com a mínim, el 62% dels nous casos detectats a la capital. L’Organització Mundial de la Salut (OMS), que s'ha posat en contacte amb les autoritats britàniques per compartir informació, va demanar als estats europeus que “reforcin els controls”. Aquestes informacions van fer saltar diumenge les alarmes dels estats europeus, que van començar a tallar de manera unilateral les connexions amb les illes britàniques.

Malgrat les noves restriccions, la nova soca del virus ja ha creuat fronteres i s'ha detectat, com a mínim, a Bèlgica, Dinamarca, Austràlia, Itàlia i els Països Baixos. Aquest dilluns, el govern britànic ha anunciat també que se n'havia registrat un cas a Gibraltar, cosa que ha comportat que s'endurissin els controls fronterers entre Espanya i el Penyal. De fet, el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ha explicat aquest dilluns davant del Parlament del territori que el mes passat ja s'havia detectat la nova mutació del virus a la ciutat: "Sembla que un pacient va manifestar la nova variant al novembre, però sembla que hem dominat aquest focus en particular", ha dit.

Amb tot, aquest dilluns l'OMS ha fet una crida a la calma. "Hem de trobar un equilibri: és molt important la transparència i explicar les coses com són, però també és important fer entendre que aquest és el camí normal de l'evolució dels virus", ha subratllat el responsable d'emergències de l'organisme, Mike Ryan.

Una altra mutació a Sud-àfrica

La nova soca del virus detectada al Regne Unit no és l'única mutació que s'ha descobert durant els últims dies: a Sud-àfrica també s'ha detectat una variant del virus que, segons l'OMS, no és la mateixa, malgrat que el fet que se'n tingués constància gairebé simultàniament va donar lloc a confusió. Alguns països, de fet, han imposat també restriccions a l'entrada de persones procedents del país africà.

stats