Internacional 28/01/2014

L'estat de la Unió, un discurs polític seguit amb la passió de la Super Bowl

Molts nord-americans juguen a beure alcohol en funció del contingut del discurs

Efe
2 min
Cada 28 de gener, el president dels Estats Units pronuncia el discurs d'Estat de la Unió. REUTERS

WashingtonProgramació especial als bars, festes a casa davant de la televisió, lleixes buides de cerveses als supermercats i dos bàndols pendents de l'èxit o la derrota. No es tracta de la cita esportiva de l'any als Estats Units, la Super Bowl, sinó d'un discurs polític: el del president sobre l'estat de la Unió.

El que sembla inimaginable en altres països es fa realitat cada 28 de gener als Estats Units: milions de ciutadans, la majoria adults joves, segueixen amb l'entusiasme d'una competició esportiva un llarg discurs presidencial sobre economia, legislació i política exterior.

Tot i que la nit del SOTU (les sigles en anglès del nom del discurs) és festiva a tot el país, en cap altre lloc es viu amb tanta passió com a la capital, Washington, la ciutat amb més assessors polítics, treballadors federals, diplomàtics i periodistes per metre quadrat.

Una competició festiva

Tant si s'escull anar a un bar com si s'organitza una festa a casa amb amics, la nit del 28 (dimecres a la matinada a Catalunya) és una nit de clàssics: el 'SOTU drinking game' (un joc per beure en funció del contingut del discurs que s'actualitza cada any), el bingo (on paraules com "compromís" substitueixen els números) i els gotets de gelatina del Ventnor Sports Cafe, on els clients reben gratis un gotet cada vegada que Obama diu la seva paraula assignada.

El 'SOTU drinking game', que té una pàgina web amb instruccions perquè tothom pugui jugar des d'on sigui, consisteix a dividir els participants en dos equips, que tenen un llistat de deu paraules clau cadascun.

Les d'aquest any són "inversió", "repte", "seguretat", "igualtat", "salut", "ocupació", "energia", "salari", "Congrés" i "Iran" per a l'equip blau, i "futur", "oportunitat", "amenaça", "saludable", "metge", "ocupació", "medi ambient", "sou", "junts" i "forces armades" per al vermell.

La selecció de la llista, que coincideix amb els temes que es preveu que abordi Obama, evidencia que, tot i que ho viuen de forma festiva, els que participen en aquest jocs estan al dia de l'actualitat del país i, molts d'ells, involucrats a nivell polític.

stats