Internacional 31/01/2016

L'Estat Islàmic torna a amenaçar Espanya

Una branca de l'organització jihadista a l'Iraq difon un vídeo en què mostra l'assassinat de cinc persones a qui acusa d'espionatge i apostasia i en què adverteix que no oblida Al-Andalus

Ara / Efe
2 min

El CaireUna branca local del grup jihadista Estat Islàmic (EI) a l'Iraq ha difós un vídeo en què assassina cinc persones després acusar-les d'espionatge i apostasia, i en el qual adverteix que l'EI no s'ha oblidat d'Al-Andalus. Amenaça així Espanya, però també es dirigeix a França i Portugal. En un enregistrament en vídeo de gairebé vuit minuts, de veracitat encara per confirmar, un grup de cinc persones encaputxades mata d'un tret al cap cinc persones vestides amb granotes taronges en una zona de runes.

Abans dels assassinats, un dels executors, vestit amb roba de camuflatge i amb un passamuntanyes que permet entreveure una barba i una cabellera rossa, assegura en francès: "Al-Andalus estimada, creus que t'hem oblidat? No, per Déu". A la gravació, el botxí insisteix que els "musulmans no podran oblidar Còrdova, Toledo o Xàtiva" i afegeix: "Al-Andalus, no ets espanyola ni portuguesa, tu ets l'Al-Andalus musulmana".

La menció d'Al-Andalus, a qui el terrorista de l'EI es dirigeix en primera persona, s'ha convertit en un recurs retòric en nombrosos vídeos del grup terrorista, que apel·la a l'imaginari musulmà a l'època daurada de l'islam. En aquest enregistrament, difós per la branca de l'EI de la província septentrional iraquiana de Nínive, el combatent del grup radical també amenaça els "no creients" assegurant que només tenen dues opcions: o abraçar l'islam o morir decapitats.

Competició de l'EI amb Al-Qaida

Experts de l'Observatori Internacional d'Estudis de Terrorisme (OIET) van assegurar recentment que l'EI havia esmentat Espanya en vuit dels seus últims quinze vídeos i que instava a "recuperar" Còrdova, Ceuta i Melilla. Segons una anàlisi de l'OIET aquestes cites apareixen en vídeos realitzats en un context de competició entre l'EI i Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI), que intenten arrabassar-se combatents.

L'estudi indica que en aquesta "salvatge competició" es troba Espanya, cosa que per als experts augmenta "l'amenaça" sobre la península Ibèrica. Els investigadors assenyalen que els esments a Espanya s'enquadren en la pretensió de "fer un relat interessat de la història del Magrib, en què inevitablement apareix l'expansió de l'islam a la península Ibèrica i la creació de l'Al-Andalus".

stats