Internacional 23/06/2015

Els Estats Units desplegarà 250 tancs a l'Europa de l'Est

Lituània, Estònia, Letònia, Bulgària, Romania i Polònia acolliran també vehicles d'infanteria i obusos auto-propulsats

Reuters
2 min

TallinEl secretari de Defensa nord-americà, Ash Carter, ha confirmat oficialment aquest dimarts que els Estats Units desplegaran tancs, artilleria i altres equipaments militars a l'Europa Central i de l'Est. Carter ha acordat amb Lituània, Estònia, Letònia, Bulgària, Romania i Polònia desplegar temporalment unitats militars en aquests països. També s'instal·larà equipament militar a Alemanya.

Una nota informativa proporcionada per l'exèrcit nord-americà indica que el desplegament inclouria al voltant de 250 tancs, vehicles d'infanteria i obusos auto-propulsats. L'equipament serà suficient per proveir uns 5.000 soldats.

Després de l'annexió russa de Crimea, els líders de l'OTAN ja van acordar realitzar exercicis militars a Europa de l'Est, així com emmagatzemar armament en cas d'emergència.

Guerra híbrida

Un membre del Ministeri de Defensa rus havia advertit que emplaçar tancs i armament pesat en països de l'OTAN fronterers amb Rússia seria l'acte d'agressió més gran dels Estats Units des de la Guerra Freda. El president Vladimir Putin també va anunciar que aquest any Rússia afegiria més de 40 míssils balístics intercontinentals al seu arsenal nuclear. Carter ha condemnat la retòrica russa pel que fa a les armes nuclears.

Moscou segueix negat haver subministrat tropes o armament als grups prorussos de l'Est d'Ucraïna. Tanmateix, els països veïns de l'OTAN, en particular Lituània, Estònia i Letònia, amb minories russòfones, temen que Rússia fomenti la divisió en els seus territoris. Membres de l'administració nord-americana han afirmat que Ucraïna il·lustra la importància d'estar preparats per fer front a una "guerra híbrida", soldats no identificats i la pressió econòmica que Occident considera que Rússia ha emprat fins ara.

Carter també ha anunciat, aquest dimarts, un pla per instal·lar un centre a Estònia per ajudar als aliats desenvolupar estratègies de defensa contra ciberatacs, a més d'altres infraestructures militars.

stats