Internacional 18/09/2017

Els Estats Units estudien tancar la seva ambaixada a l'Havana

La legació va patir un atac acústic a finals de l'any passat que va afectar diversos funcionaris

Agències
1 min
Visió externa de l'ambaixada dels Estats Units a l'Havana

WashingtonEls Estats Units es plantegen tancar la seva ambaixada a l'Havana després que alguns dels seus treballadors hagin patit pèrdues auditives per un presumpte "atac acústic" a finals de l'any passat. Així ho ha anunciat el secretari d'Estat nord-americà, Rex Tillerson, en una entrevista a la cadena CBS.

Tillerson ha assegurat que la situació és "molt greu" i que, per aquest motiu, l'administració Trump està estudiant la manera de respondre a l'incident. De fet, dimarts passat ja es va reunir amb representants cubans per abordar la qüestió i mirar de trobar-hi una solució.

Tot i que els EUA, Cuba i el Canadà han investigat l'incident, encara no s'ha trobat explicació al problema. L'atac acústic va tenir lloc a finals del 2016 i va afectar una vintena de nord-americans, la majoria, diplomàtics. Els informes mèdics apunten que, com a conseqüència de l'incident, han patit lesions cerebrals traumàtiques lleus i pèrdues d'audició, segons l'Associació del Servei Diplomàtic nord-americà.

De tota manera, el departament d'Estat nord-americà no va denunciar l'atac acústic fins al mes d'agost. Al principi, va dir que hi havia 16 persones afectades, però durant l'últim mes ha augmentat la xifra fins a 21. Alguns d'aquests funcionaris han abandonat Cuba i han retornat a territori nord-americà. També hi ha cinc canadencs afectats.

Cuba ha negat la seva implicació en l'atac i els EUA no han acusat directament l'Havana. Tot i així, el departament d'Estat nord-americà ja va expulsar dos diplomàtics cubans de Washington al mes de maig. Cinc senadors republicans, a més, han demanat a l'administració Trump que expulsi tots els funcionaris cubans dels EUA.

stats